Байден попередив про можливий напад Ірану на Ізраїль

Іран, можливо, планує завдати удару по цілям в Ізраїлі у відповідь на вбивство командирів Корпусу вартових ісламської революції в Дамаску
Президент США попередив про можливий удар Ірану по Ізраїлю. Фото - nbc.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на NBC News, президент США Джо Байден заявив про це на прес-конференції за підсумками зустрічі з японським прем’єр-міністром Фуміо Кісідою

Як я сказав прем’єр-міністру Нетаньяху, наша прихильність до безпеки Ізраїлю у світлі цих загроз з боку Ірану та його довірених осіб залишається залізною.

– додав Байден.

Як пише The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників, звіти розвідки США показують, що напад на Ізраїль з боку Ірану може бути неминучим.

Про те, що Білий дім стурбований можливим ударом Ірану по ізраїльських цілях, 5 квітня, як писав NBC News, також повідомляли анонімні американські чиновники. Вони припустили, що метою Ірану всередині Ізраїлю, швидше за все, стануть військові чи розвідувальні об’єкти, а не цивільні особи. За їхніми словами, Білий дім почав розглядати варіанти відповіді на різні можливі дії у відповідь Ірану.

10 квітня США звернулися до країн регіону з проханням спонукати Іран уникати ескалації, пише WSJ із посиланням на джерело. За даними Axios, координатор Білого дому Близького Сходу Бретт Макгерк попросив глав МЗС арабських країн передати Ірану сигнал про необхідність деескалації ситуації. Після цього міністри закордонних справ Саудівської Аравії, ОАЕ, Катару та Іраку поговорили телефоном з главою МЗС Ірану та обговорили напруженість у регіоні.

Сирія
Руїни після ймовірного удару Ізраїлю по консульству Ірану, в результаті якого було вбито сім військовослужбовців, у тому числі двоє ключових фігур у загоні Кудс, у столиці Сирії Дамаску, Сирія, 2 квітня. Фото – Reuters

Німецька авіакомпанія «Люфтганза» оголосила про призупинення з 6 квітня польотів у Тегеран через ситуацію на Близькому Сході. Як зазначає Reuters, «Люфтганза» та її дочірня компанія Austrian Airlines — єдині західні перевізники, які виконують міжнародні рейси до Тегерану. Austrian Airlines жодних заяв про зупинення польотів не робила.

1 квітня ізраїльська авіація завдала удару по консульству Ірану в сирійському Дамаску. Загинули семеро членів Корпусу вартових ісламської революції, включаючи командира підрозділу «Аль-Кудс» генерала Мохаммада Реза Захеді та генерала Мохаммада Хаді Хаджі Рахімі. МЗС Росії «рішуче засудило» напад на іранське консульство і назвало дії Ізраїлю «абсолютно неприпустимими».

Іран
Люди в Тегерані минулого тижня після вбивства членів Корпусу вартових Ісламської революції під час авіаудару в Сирії. Фото – WSJ

Після удару верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що «сіоністський режим буде покараний». 7 квітня військовий радник Хаменеї пригрозив, що жодне з посольств Ізраїлю «більше не в безпеці». Нетаньяху заявив, що Ізраїль готовий до будь-якої відповіді.

Хто б не завдав чи не планував заподіяти нам шкоди, ми завдамо шкоди їм.

– сказав ізраїльський прем’єр-міністр.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ізраїль готується до атаки Ірану найближчим часом після його погроз про помсту

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати