Атака Ірану на Ізраїль вночі 14 квітня: що відомо

У суботу ввечері Іран запустив сотні безпілотників і крилатих ракет у бік Ізраїлю, вперше в історії прямо атакувавши єврейську державу у відповідь на удар по іранській дипломатичній будівлі в столиці Сирії Дамаску 1 квітня, внаслідок якого загинув один старший діяч Вартових Ісламської революції Ірану та вісім інших офіцерів
Ракети-перехоплювачі сбивають іранські безпілотники та ракети, запущені по Ізраїлю над Тель-Авівом 14 квітня 2024 року. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», за словами міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта, атака Ірану на Ізраїль завдала дуже невеликої шкоди. Представник ЦАХАЛу заявив, що 99% із понад 300 ракет і безпілотників було перехоплено. По всій країні звучали сирени, а в небі було видно вибухи, коли перша хвиля досягла Ізраїлю близько другої години ночі за місцевим часом, і ізраїльські системи ППО почали працювати.

Іранські удари завдали «незначної шкоди» авіабазі Неватім на півдні Ізраїлю, заявив у неділю речник армії Даніель Хагарі. «Лише кілька ракет впали на територію держави Ізраїль з незначними пошкодженнями військової бази на півдні, лише з незначними пошкодженнями інфраструктури», — йдеться в заяві Хагарі.

Атака Ірану на Ізраїль
Демонстранти розмахують прапорами Ірану та Палестини на площі Палестини в Тегерані, 14 квітня 2024 року. Фото – timesofisrael.com

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що сили США перехопили «десятки ракет і БПЛА на шляху до Ізраїлю», а Галлант високо оцінив допомогу США та «додаткових партнерів».

Президент США Джо Байден заявив, що Ірану допомагають його проксі-сили в Ємені, Сирії та Іраку. Він високо оцінив роботу військового персоналу США, який допоміг збити «майже всі» безпілотники та ракети, випущені Іраном. Байден скоротив вихідні у своєму пляжному будинку в штаті Делавер, щоб повернутися до Білого дому, щоб зустрітися зі своєю командою національної безпеки. Він заявив, що скличе зустріч лідерів G7 у неділю.

Атака Ірану на Ізраїль
Джо Байден зустрічається з членами своєї команди національної безпеки щодо нападу Ірану на Ізраїль 14 квітня 2024 року. Фото – Білий ДІм

Також були задіяні винищувачі Королівських ВПС і літаки-заправники, які злітали з баз на Кіпрі. За даними Міністерства оборони Великої Британії, їх роль полягала в тому, щоб замінити ВПС США під час вильотів проти Ісламської держави, які зазвичай здійснюються над Іраком і північно-східною Сирією, а також перехоплювати іранські безпілотники, якщо вони заходитимуть у британську зону відповідальності.

Агентство Reuters з посиланням на два регіональних джерела безпеки повідомило, що йорданські винищувачі збили десятки іранських безпілотників, які летіли через північну та центральну частину Йорданії, прямуючи до Ізраїлю.

ізраїльська авіація
Повернення ізраїльських літаків після перехоплення прямої атаки з боку Ірану, 14 квітня 2024 р. Фото – ВПС Ізраїлю

Атака Ірану на Ізраїль викликала реакцію світових лідерів, які засудили її, а регіональні держави, включаючи Саудівську Аравію та Єгипет, закликали до стриманості. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав: «Я глибоко стурбований дуже реальною небезпекою руйнівної ескалації у всьому регіоні. Я закликаю всі сторони проявляти максимальну стриманість, щоб уникнути будь-яких дій, які можуть призвести до великих військових зіткнень на багатьох фронтах на Близькому Сході».

Рада безпеки ООН проведе екстрене засідання в неділю на прохання посла Ізраїлю в ООН, заявив президент Ради в заяві для ЗМІ.

Дедалі більше лідерів Конгресу США закликають прийняти законопроект про додаткову допомогу, а лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер каже, що це найчіткіший спосіб допомогти Ізраїлю. Законопроект про додаткові витрати на суму 95 мільярдів доларів включає 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, на додаток до 60 мільярдів доларів для України та підтримки Тайваню був прийнятий Сенатом із підтримкою 70% у лютому, але наразі заблокований у Палаті представників.

Лідер більшості в Палаті представників Стів Скаліз заявив у суботній заяві, що буде внесено зміни до розкладу Палати представників для розгляду законодавства, яке підтримує Ізраїль, але було незрозуміло, чи Скаліз мав на увазі окремий законопроект про допомогу Ізраїлю чи законопроект на 95 мільярдів доларів включно з допомогою Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США вмовляють Іран утриматись від удару по Ізраїлю

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *