Як Ізраїль може відповісти на атаку Ірану: основні сценарії розвитку подій

Масована атака Ірану, яка включала сотні безпілотників, а також ракети, згідно з державним телебаченням, стала безпрецедентною ескалацією цього давнього конфлікту
Повернення ізраїльських літаків після перехоплення прямої атаки з боку Ірану, 14 квітня 2024 р. Фото - ВПС Ізраїлю

Подальші кроки Біньяміна Нетаньяху залежатимуть, перш за все, від того, наскільки руйнівною виявилася атака Ірану на Ізраїль суботнього вечора, та на що саме вона була націлена, пише Telegraph.

Як повідомляє «Kreschatic», лише невелика кількість із сотень безпілотників і ракет, запущених Тегераном, проскочила протиповітряну оборону в неділю вранці. Іранська авіація також завдала шкоди військовій базі на півдні країни, повідомила Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

Удари лише по кількох військових цілях дозволили Ірану відчути, що він домігся свого, не втягнувши весь регіон у війну. Такий результат також може бути в межах того, що Нетаньяху готовий стерпіти на цьому етапі. Ймовірно, він ретельно продумав наслідки нападу на консульство в Дамаску – причину помсти Ірану – перш ніж схвалити його.

Можливо, це було саме те, до чого прагнув Тегеран: смілива але обмежена атака, яка, як він може стверджувати, відновила стримування Ізраїлю, але яка не спровокує тотальну війну.

Або Нетаньяху може дати симетричну відповідь, у якій Ізраїль завдасть повітряних ударів по цілям в Ірані, наприклад, військовим базам чи урядовим будівлям.

Іншими очевидними варіантами ізраїльської помсти були б авіаудари по штабу Корпусу вартових ісламської революції або його базам навколо Ірану.

Атака Ірану на Ізраїль
Ізраїль може завдати удару по будь-якій з 10 авіабаз Ірану, а також по військово-морським базам, ядерним об’єктам і ракетним складам. Він також може бути націлений на аеропорти. Інфографіка – telegraph.co.uk

Деякі аналітики кажуть, що цей раунд бойових дій може тривати кілька днів або тижнів. У якийсь момент обидві сторони можуть припинити бойові дії, і обидві відчують, що вони «зберегли лице».

Однак, якщо ситуація загостриться, залишається похмура ймовірність повномасштабної війни між Іраном та Ізраїлем, кошмарного сценарію, який призведе до величезної втрати людських життів з обох сторін і, ймовірно, втягне Сполучені Штати – і, можливо, Велику Британію – у бійку.

Як повідомляється, у неділю вранці Джо Байден, президент США, попередив Біньяміна Нетаньяху, що США не братимуть участі в будь-якій атаці Ізраїлю на Іран.

Іншим ключовим фактором є ядерна програма Ірану, яку Ізраїль роками намагався згорнути за допомогою точкових таємних ударів. Ця нова криза може виявитися можливістю знищити ядерну програму раз і назавжди.

Але є кілька причин сумніватися в тому, що Іран дійсно хоче війни з Ізраїлем. Експерти кажуть, що вона буде погано підготовлена у військовому відношенні, і Тегеран вже перебуває під паралізуючими санкціями Заходу. Існує також масова внутрішня опозиція іранському режиму, що відображено у величезних протестних акціях 2022 року.

Але цього разу атака Ірану на Ізраїль була здійснена безпосередньо з території Ірану і, як стверджує режим, включала ракети, а не лише безпілотники.

Це не відповідає моделі попередньої поведінки Ірану, коли він здійснював таємні атаки на Ізраїль або покладався на регіональні проксі-сили, щоб виконувати свої операції.

Це означає, що Ізраїль і Захід зараз знаходяться на незвіданому і небезпечному етапі, резюмує Telegraph.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про атаку Ірану на Ізраїль вночі 14 квітня: що відомо

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *