Росія швидко відновлює нафтопереробні потужності, які були вражені безпілотниками – Reuters

Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, уражених українськими безпілотниками, скоротивши падіння потужностей до приблизно 10% з майже 14% наприкінці березня, показали підрахунки Reuters
Дим здіймається після того, як безпілотник завдає удару по нафтопереробному заводу у Рязані. Фото - скріншот відео

З початку року Україна посилила атаки безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру, вразивши деякі великі нафтопереробні заводи другого за величиною експортеру нафти в світі, підвищивши ціни на нафту, пише Reuters.

Як повідомляє «Kreschatic», Росія вважає, що атаки безпілотників є тероризмом. Україна, в свою чергу, неодноразово заявляла, що атаки безпілотників на Росію виправдані, оскільки країна бореться за виживання, в той час як Росія завдала «масованих ударів у відповідь» по українській енергетичній інфраструктурі.

Не надходило жодних повідомлень про успішні атаки на великі російські нафтопереробні заводи з моменту удару по заводу «Танеко» 2 квітня. В той же час Росія швидко ремонтує свої НПЗ, незважаючи на труднощі з отриманням західних технологій.

Це включає в себе Рязанський завод, що належить «Роснефти», який повернув в експлуатацію ЦДУ-4 і головну ЦДУ-6, а також Куйбишевський НПЗ, що ремонтує ЦДУ-4, та Сизранську ЦДУ-5 і раніше виведену на ремонт ЦДУ-6.

НПЗ
Нафтопереробний комплекс «Танеко», який входить до складу російської нафтовидобувної групи компаній «Татнефть», у Нижньокамську, Республіка Татарстан, Росія. Фото – Reuters

Згідно з підрахунками Reuters, загальні російські потужності з первинної переробки нафти через атаки безпілотників скоротилися до 90 500 метричних тон на добу (660 000 барелів на добу) з приблизно 123 800 тон на добу (907 000 барелів на добу) раніше.

Проте загальна потужність первинної переробки нафти в Росії, в тому числі і раніше вимкнена через різні збої та ремонти, очікується на рівні 4,4 мільйона тон у квітні проти 4,1 мільйона тон у березні.

Перерва в атаках з боку України сталася після критики з боку Сполучених Штатів, найбільшого споживача енергії у світі, де високі ціни на пальне є одним з головних питань порядку денного напередодні президентських виборів 5 листопада, вважає Reuters.

Відповідаючи сенатору-республіканцю Тому Коттону на питання про те, чому адміністрація Джо Байдена відмовляє українців від атак на воєнні можливості Росії, міністр оборони Ллойд Остін заявив минулого тижня комітету Сенату з питань збройних сил, що атаки можуть завдати шкоди глобальним енергетичним ринкам.

Звичайно, ці атаки можуть мати додатковий ефект з точки зору глобальної енергетичної ситуації, і, відверто кажучи, я вважаю, що Україні краще буде переслідувати тактичні та оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну ситуацію.

– сказав Остін.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через атаки українських безпілотників Росія втратила 7% нафтопереробних потужностей

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати