Експорт російської нафти зріс до максимальних показників за рік

Експорт сирої нафти морем з Росії зріс до 11-місячного максимуму на другому тижні квітня, при цьому потоки з усіх великих портів були близькі до пікових рівнів
За останній тиждень експорт російської нафти зріс до 3,95 млн барелів на день. Фото - Bloomberg

Стрибок минулого тижня підняв тижневий експорт російської нафти до найвищого рівня з травня 2023 року, до рівня, який був перевищений лише двічі з початку 2022 року, показують дані відстеження суден, зібрані Bloomberg. Менш мінливий середній показник за чотири тижні також різко зріс, піднявшись до найвищого рівня з початку червня.

Щотижневі поставки значно перевищили цільовий показник цього місяця, який є частиною ширших зусиль альянсу ОПЕК+ щодо обмеження поставок і підтримки цін.

Як повідомляє «Kreschatic», експорт російської нафти з Приморська, Усть-Луги, Новоросійська та Козьміно був близький до історичних максимумів. Приморськ на Балтійському морі обслужив 10 танкерів за три з останніх чотирьох тижнів, що, ймовірно, відображає перенаправлення на експорт сирої нафти, яка перероблялася на нафтопереробних заводах, уражених українськими безпілотниками. Порт не обробляв більше 11 танкерів на тиждень, згідно з даними, починаючи з початку 2022 року. В той же час показники нафтопереробки впали до мінімуму за 11 місяців, оскільки ремонт НПЗ триває.

Атака БПЛА на Росію
Пожежа на нафтозаводі в Рязані, 13 березня 2024. Фото – Осторожно, новости/Telegram

Стрибок експорту у поєднанні з вищими цінами на нафту марки Urals підвищили прибутки Москви від нафти. Валова вартість експорту сирої нафти зросла до 2,15 мільярда доларів за сім днів в порівнянні з 1,82 мільярда доларів раніше. Чотиритижневий середній дохід додав приблизно 170 мільйонів доларів до 1,92 мільярда доларів на тиждень.

Крім того, чотиритижневі середні поставки до Азії продовжували зростати, дотримуючись подібної моделі, що спостерігалася в той самий час минулого року. Тоді поставки до Азії — переважно Китаю та Індії — досягли піку в 3,6 мільйона барелів на день за чотири тижні до 14 травня, а потім впали приблизно на 1 мільйон барелів на день протягом наступних трьох місяців.

Відставання обсягів експорту російської сирої нафти Sokol, яке накопичилося після того, як індійські нафтопереробники відмовилися від неї, тепер майже зникло. Близько 9,1 мільйона барелів, половина від загального обсягу, були поставлені на нафтопереробні заводи в Китаї. Ще 7 мільйонів барелів повертаються до Індії. До Пакистану доставлено два вантажі.

Таким чином, залишається лише 1,4 мільйона барелів з невизначеним пунктом призначення, і ще 700 тисяч барелів у танкері, який стоїть на якорі біля східного узбережжя Індії з початку квітня. Усі вантажі нафти Sokol, завантажені з середини лютого, попрямували безпосередньо до Китаю.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що світові ціни на нафту пішли вгору через атаки безпілотників на російські нафтопереробні заводи

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати