Країни Великої сімки вимагають від Китаю припинити допомагати Росії вести війну проти України

Вищі дипломати країн Великої сімки висловили одне зі своїх найрішучіших застережень щодо Китаю, вимагаючи від Пекіну припинити допомагати Росії вести війну проти України
Топ-дипломати країн G7зустрілися на Капрі, щоб обговорити Україну та Близький Схід. Фото - dw.com

Ми дуже чітко дали зрозуміти Китаю — і багатьом іншим країнам — що вони не повинні постачати Росії зброю для використання в її агресії проти України.

– заявив держсекретар США Ентоні Блінкен журналістам на Капрі в п’ятницю після зустрічі міністрів закордонних справ G7, пише Bloomberg.

Це дозволяє Росії продовжувати агресію проти України, а також допомагає Росії загалом відновити свої оборонні сили та обороноздатність.

– додав він.

Як повідомляє «Kreschatic», незважаючи на те, що Китай намагався представити себе переважно нейтральним перед обличчям вторгнення Росії в Україну, він встановив глибокі зв`язки з Москвою в рамках того, що Сі Цзіньпін і Володимир Путін назвали «безмежною» дружбою два роки тому.

Китай
Сі Цзіньпін розмовляє з Володимиром Путіним по відеозв’язку, 2022 рік. Фото – Сіньхуа

Союзники України, включаючи США, звинуватили Китай у підтримці Росії оптикою, нітроцелюлозою, мікроелектронікою та турбореактивними двигунами. Раніше цього місяця Bloomberg повідомляв, що Пекін також надав РФ супутникові зображення для військових цілей, а також мікроелектроніку та верстати для танків.

Ми висловлюємо нашу серйозну стурбованість передачею до Росії від підприємств у Китайській Народній Республіці матеріалів подвійного призначення та компонентів зброї, які Росія використовує для розвитку свого військового виробництва. Це дозволяє Росії відновити та відновити свою оборонно-промислову базу, створюючи загрозу як для України, так і для міжнародного миру та безпеки.

– йдеться в комюніке G7.

Коли Китай встановлює ще тісніші відносини з Росією, яка веде незаконну агресивну війну, ми не можемо з цим погодитися.

– заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок журналістам у п’ятницю на Капрі.

Ми закликаємо Китай використати свій вплив на Путіна. Ми ні в якому разі не можемо погодитися з тим, що будь-яка країна світу розпалює путінську військову машину.

Зеленський розмовлятиме з міністрами оборони НАТО в п’ятницю, коли він, як очікується, попросить збільшити постачання засобів ППО. Міністри закордонних справ і оборони ЄС зустрінуться в понеділок, щоб обговорити цю тему.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Росії визнали, що тільки китайський юань є найкращим варіантом для накопичення резервів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати