В Росії визнали, що тільки китайський юань є найкращим варіантом для накопичення резервів

Російський центральний банк заявив, що не має кращих варіантів, ніж китайський юань, для своїх резервів після двох років повномасштабної війни Кремля проти України та подальшого блокування її міжнародних активів
Банк Росії не бачить альтернативи китайському юаню для своїх резервів. Фото - finance.ua

Є обмежені альтернативи китайській валюті для використання в якості резервів, оскільки фінансові інструменти країн, які дружньо ставляться до Росії, несуть надто багато ризиків, пише центральний банк у своєму щорічному звіті, опублікованому в п’ятницю, повідомляє «Kreschatic».

Курси цих валют є високоволатильними, ринки мають низьку ліквідність, а в ряді таких країн існують обмеження на рух капіталу, що є перешкодою для їх використання.

– йдеться у звіті.

Ці фактори зумовлюють ключову роль китайського юаня у формуванні резервних активів.

Китай відіграє дедалі важливішу роль в економіці Росії, оскільки Путін намагався переорієнтувати торгівлю в бік Азії та від Європи після санкцій через розв`язану ним війну, пише Bloomberg. Торгівля з Пекіном є ключовим фактором, що дозволив російській економіці витримати санкції, а також збільшення державних витрат.

Центробанк також зазначив, що роль китайського юаня в міжнародному масштабі та його ліквідність «значно зросли» за останні роки. Минулого року юань замінив долар США як валюту, що найбільше торгується в Росії. До вторгнення обсяг торгів юанем на російському ринку був незначним.

китайський юань
Будівля Банку Росії у Москві. Фото – Bloomberg

Станом на 22 березня міжнародні резерви Росії становили 590,1 мільярда доларів, зменшившись приблизно на 40 мільярдів доларів за два роки війни, згідно з даними центрального банку. Це включає в себе резерви на 300 мільярдів доларів, заблоковані західними країнами.

У 2023 році вартість російських резервів дещо зросла, але «основним фактором цього збільшення стало зростання ціни на золото в доларах США», йдеться у звіті. З початку війни центральний банк не розкривав склад міжнародних резервів, натомість повідомляв лише частки золота та іноземної валюти.

Також раніше ми писали про те, що ситуація з китайськими банками спричинила проблеми для Росії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *