Російська нафтопереробка впала до мінімуму за останній рік

Російська нафтопереробка близька до мінімуму за 12 місяців, оскільки повені перешкоджають роботі, а ремонт заводів, які постраждали від атак безпілотників, сповільнюється
11-17 квітня країна переробляла 5,22 мільйона барелів на день. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», Росія переробляла 5,22 мільйона барелів сирої нафти на добу 11-17 квітня. Це приблизно на 10 000 барелів на день, або на 0,2%, нижче середнього показника за попередні сім днів, показують розрахунки Bloomberg.

Оскільки вторгнення в Україну триває вже третій рік, Україна використовує безпілотники для ударів по найважливішій промисловості Росії. Український уряд захищав цю стратегію перед обличчям занепокоєння США, заявляючи, що прагне обмежити постачання палива на лінію фронту та скоротити надходження нафтодоларів до скарбниці Кремля.

На початку цього року безпілотники націлили на ключові російські нафтопереробні заводи, спричинивши їх часткову або повну зупинку. Протягом останнього місяця не було подальших пошкоджень, що дало операторам час для проведення ремонту, але темпи відновлення сповільнилися.

У період з 11 по 17 квітня більшість основних об’єктів, які постраждали, працювали на рівнях, близьких до попереднього середнього тижневого рівня — і все ще нижчому від потужності до атак.

російські НПЗ
Пожежа на Рязанському нафтопереробному заводі в РФ після влучання безпілотника, 13 березня 2024 року. Фото – росЗМІ

Загалом у квітні російські нафтопереробні заводи переробляли в середньому близько 5,23 мільйона барелів на день, що є близьким до найнижчого рівня з травня минулого року.

Суворі погодні умови також вплинули на переробку: повені в Уральському регіоні Росії змусили Орський НПЗ припинити роботу 7 квітня. За останнім звітним періодом завод не переробляв сирої нафти.

Протягом попередніх семи днів завод виробляв у середньому 26 500 барелів на день. Втрата цих обсягів стала одним із найбільших чинників загального зниження темпів обробки в Росії 11-17 квітня. “Орськ” готується до відновлення роботи, повідомила прес-служба підприємства в п’ятницю.

Два інших нафтопереробні заводи – Новошахтинський завод і пермський завод ПАТ «Лукойл» — знизили середню переробку разом на 45 000 барелів на день. Це може бути пов’язано з техобслуговуванням, яке російські оператори зазвичай проводять навесні, перш ніж влітку попит підвищиться.

Також раніше ми писали про те, що експорт російської нафти зріс до максимальних показників за рік

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати