В Газі після виходу ізраїльської армії знайшли кілька масових поховань з сотнями тіл

Глава ООН з прав людини Фолькер Тюрк заявив, що він був «нажаханий» повідомленнями про масові поховання з сотнями тіл у двох найбільших лікарнях Гази
Катерина Ткач 932 1 comment
21 квітня групи цивільної оборони виявили тіла, поховані в братській могилі в лікарні Нассера в Хан-Юнісі після того, як ізраїльські війська відступили. Фото - Guardian

Як повідомляє «Kreschatic», минулого тижня після того, як ізраїльські війська відступили, палестинські групи цивільної оборони почали ексгумацію тіл і виявили масові поховання біля комплексу лікарні Насера в Хан-Юнісі. Загалом за останній тиждень було знайдено 310 тіл, у тому числі 35 за минулу добу, повідомили палестинські чиновники.

Ми вважаємо за потрібне підняти тривогу, тому що очевидно було виявлено багато тіл.

– сказала Равіна Шамдасані, речник верховного комісара ООН з прав людини.

Вона описала тіла, «закопані глибоко в землі та покриті відходами», додавши, що «серед загиблих нібито були літні люди, жінки та поранені», у тому числі деякі зв’язані та роздягнені.

Деякі з них були зі зв’язаними руками, що, звичайно, свідчить про серйозні порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права, і вони потребують подальшого розслідування.

– сказала вона.

Палестинські рятувальні групи та кілька спостережних місій від ООН також повідомили про виявлення кількох місць масових поховань у лікарні Шифа в місті Газа на початку цього місяця після того, як ізраїльські наземні війська відступили після тривалої облоги.

лікарня Шифа
Загальний вигляд району навколо лікарні Аль-Шифа в Газі після того, як ізраїльські військові відступили з комплексу. Фото – timesofisrael.com

Офіційні особи в Газі заявили, що тіла в Насері були людьми, які загинули під час облоги. Збройні сили Ізраїлю у вівторок відкинули звинувачення про масові поховання в лікарні, заявивши, що вони ексгумували трупи, щоб спробувати знайти заручників, захоплених ХАМАС у жовтні.

Твердження про те, що ЦАХАЛ (Сили оборони Ізраїлю) поховали тіла палестинців, є безпідставними та необґрунтованими.

– заявили військові, додавши, що після огляду тіл їхні сили повернули їх туди, де вони були поховані раніше.

Ізраїль неодноразово звинувачував ХАМАС в операціях у лікарнях і використанні медичної інфраструктури як щита, що бойовики угрупування заперечують.

Глава ООН з прав людини Фолькер Тюрк також засудив збільшення кількості ізраїльських авіаударів, спрямованих по північній, центральній і південній частині Гази в останні дні, включаючи вогонь морської артилерії, який вразив будівлі вздовж східного узбережжя Гази.

Біньямін Нетаньяху, прем’єр-міністр Ізраїлю, неодноразово погрожував атакувати Рафах, найпівденніше місто Гази, де переховуються більше мільйона людей. У вівторок Тюрк знову застеріг від повномасштабного вторгнення в Рафах, заявивши, що це може призвести до «подальших жорстоких злочинів».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Нетаньяху остаточно прийняв рішення провести військову операцію в Рафаху, всупереч проханням Байдена

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment