Китай ніколи не забуде бомбардування США китайського посольства – заява Сі Цзіньпіна

Катерина Ткач 626 2 comments
Лідер Китаю каже, що Пекін ніколи не забуде смертоносну атаку на посольство Китаю в Белграді (на фото). Фото - AP

Правитель Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв «ніколи не забути» смертоносне бомбардування НАТО посольства Китаю в Белграді під час подорожі Європою

Двадцять п’ять років тому в цей день НАТО грубо розбомбило посольство Китаю в Югославії, убивши трьох китайських журналістів.

– сказав Сі у вівторок у статті, опублікованій у «Політиці», найстарішій щоденній газеті Сербії, пише Bloomberg.

Ми ніколи не повинні забувати про це. Ми ніколи не дозволимо повторити таку трагічну історію.

Як повідомляє «Kreschatic», під час бомбардування Югославії НАТО в 1999 році американські ракети вбили трьох китайських журналістів під час удару, який Білий дім пізніше назвав помилкою та списав на помилкові карти. Ця подія викликала широкі антиамериканські протести в Китаї та зміцнила недовіру Пекіна до очолюваних США груп, таких як Організація Північноатлантичного договору.

Прибуття Сі Цзіньпіна до Сербії у вівторок, рівно через чверть століття після атаки, є частиною триетапного туру, який також включає зупинки у Франції та Угорщині. Китайський лідер намагається переконати європейські країни, що величезна економіка його країни занадто велика, щоб від неї відвернутися, оскільки Брюссель запускає серію торговельних розслідувань і погоджується з Вашингтоном щодо занепокоєння щодо дешевого експорту Китаю та передбачуваних ризиків національній безпеці.

Також Сі перебуває в Європі в той самий день, коли Володимир Путін вступає на свій п’ятий термін.

Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін у Парижі, 6 травня. Фото – Bloomberg

Критика Сі щодо НАТО допомагає пояснити, чому його уряд підтримував Кремль після його вторгнення в Україну. Китайські офіційні особи неодноразово згадували про бомбардування Белграда протягом останніх років, коли Пекін демонстрував свою солідарність із позицією Росії про те, що агресія НАТО на її кордонах зумовила необхідність війни.

Лідери США та Європи закликали Сі використати свої стосунки з Путіним, щоб покласти край війні, яку нещодавно під час поїздки до Пекіна канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав «божевільною».

Сі сказав своєму французькому колезі в Парижі в понеділок, що він виступає проти того, щоб війна в Україні «використовувалася для покладання відповідальності на третю країну, заплямування її іміджу та розпалювання нової холодної війни». Президент Еммануель Макрон повторив, що безпеки в Європі не може бути без безпеки в Україні.

Зв’язки між Китаєм і Сербією, яка не є членом ЄС, зміцнилися за часів Сі Цзіньпіна, незважаючи на те, що ширші відносини Пекіна з Європою стикаються з проблемами через права людини та торгові суперечки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Угорщина планує підписати щонайменше 16 угод з Китаєм під час візиту Сі Цзіньпіна

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
2 Comments