Байден підписав закон про заборону імпорту урану із РФ, на який США щорічно витрачали 1 мільярд доларів

Президент США Джо Байден підписав закон про заборону на імпорт російського урану, раніше ухвалений обома палатами парламенту
США щорічно витрачали 1 мільярд доларів на закупівлю палива для АЕС у Росії. Фото - WP

Як повідомляє «Kreschatic», заборона на імпорт урану із РФ почне діяти через 90 днів після набрання чинності законом, пише The Washinghton Post. Винятки зроблені для АЕС, які б у разі припинення постачання змушені були заглушити реактори – вони зможуть закуповувати паливо в Росії до 2028 року.

Цей підписаний Байденом закон розблокує доступ до фінансування в 2,7 мільярда доларів, яке передбачається направити на розвиток збагачення урану на території США.

Цей новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі.

– заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Він допоможе убезпечити наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь.

імпорт урану із РФ
В Огайо готові центрифуги для збагачення урану. Фото – NYT

Росія є найбільшим постачальником урану для американських комерційних атомних станцій. На частку РФ припадає приблизно чверть використовуваного ними палива. На закупівлю збагаченого урану в Росії, пише The Washington Post, американські компанії щорічно витрачали близько 1 мільярда доларів. Експерти не виключають, пише Bloomberg, що відмова від імпорту урану з Росії призведе до зростання цін на пальне для АЕС на 20%.

США невдовзі після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну запровадили заборону на імпорт російських нафти та газу. Імпорт урану із РФ, наголошує The Washington Post, був однією з останніх великих статей імпорту з Росії до США, доходи від якого можуть йти на фінансування війни.

Також раніше ми писали про те, що Росія не знає куди дівати нафту: Китай не хоче приймати підсанкційні танкери

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *