Естонія дозволила передавати конфісковані російські активи Україні

Парламент Естонії Рійгікогу ухвалив закон, який дозволяє передати Україні як відшкодування збитків активи російських осіб, заморожені на підставі міжнародних санкцій
Естонія ухвалила закон, який дозволяє передавати Україні підсанкційні російські активи. Фото - Delfi

Як пише Delfi, конфіскації та передачі Україні може бути піддане майно людей і підприємств, які «сприяли протиправній діяльності Росії». Для прийняття рішення про конфіскацію необхідна наявність доведених збитків, які потребують компенсації відповідно до міжнародного права. Зв’язок між власником майна та протиправним діянням теж має бути доведений.

Як повідомляє «Kreschatic», також постраждала держава має висунути агресору формальну вимогу – а той не повинен задовольнити її в розумні терміни. Тільки після цього при зверненні постраждалої держави до Естонії може бути запущено механізм конфіскації.

Рішення про передачу майна прийматиме міністерство закордонних справ, без рішення суду. При цьому власник майна матиме право оскаржити конфіскацію у судовому порядку.

Естонія
Фото – Delfi

На Заході з 2022 року обговорювалася можливість конфіскації заморожених активів Банку Росії, які зберігаються у депозитаріях Європи та США. Навесні 2024 року ця ідея фактично зійшла нанівець, оскільки для її реалізації не вдалося знайти юридичних підстав. Натомість країни G7 домовилися передавати Україні прибуток від реінвестування цих заморожених активів.

Також раніше ми писали про те, що прем’єр-міністр Естонії розповіла, як ЄС може знайти зброю для України

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *