Єменські хусити мають ракети, які долітають до Середземного моря, і погрожують посилити атаки на цивільні кораблі

Бойовики хусити в Ємені мають зброю, яка може досягати Середземного моря, за словами високопоставленого військового чиновника США, що надає певної довіри погрозам угруповання про те, що воно може розширити свої атаки на судноплавство за межами своїх безпосередніх кордонів
США кажуть, що хусити використовують зброю, яка може досягти Середземного моря. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», уряд США стурбований тим, що єменські хусити мають можливість поширити удари по судноплавству за межами Червоного моря та Аденської затоки до Середземного моря, сказав чиновник, який побажав зберегти анонімність, пише Bloomberg.

Чиновник сказав, що підтримуване Іраном угруповання вже має доступ до передового озброєння і що розміщення ними протикорабельних балістичних ракет є практично безпрецедентним. У своїх атаках група також використовувала безпілотники.

Оцінка була зроблена під час зустрічі представників оборони США та Ради співробітництва Перської затоки в середу в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія. США намагатимуться використати ці дані для подальшої інтеграції протиповітряної та протиракетної оборони, включаючи обмін радіолокаційними даними та розвиток можливостей раннього попередження.

Чиновник додав, що успіх Ізраїлю, США, Великої Британії та регіональних партнерів у відбитті масованого удару по Ізраїлю з понад 300 ракет і безпілотників з боку Ірану та його ставлеників 13 квітня є доказом ефективності інтегрованих оборонних альянсів Вашингтона.

єменські хусити
Протикорабельні ракети “Faleq-1” хуситів. Фото: ЗМІ хуситів

Раніше цього місяця хусити заявили, що розширять свій діапазон атак до суден у східному Середземномор’ї. Організація почала напади на знак солідарності з ХАМАС у війні в Газі.

Чиновник додав, що жодних ударів у Середземному морі поки не зафіксовано, і не уточнив, чи мало угруповання можливість вражати рухомі цілі на воді на такій відстані. Майже всі його успішні удари по кораблях були відносно близькі до Ємену.

Починаючи з жовтня, хусити погрожували суднам, пов’язаним з Ізраїлем, США та Великобританією, фактично закривши південну частину Червоного моря для більшості західних кораблів. Керівники судноплавства та вантажних перевезень все більше вважають, що це залишатиметься надто небезпечним ще багато місяців, що змусить їх оминати Суецький канал і йти в обхід південною Африки.

Єменські хусити отримують військову підготовку, розвідку та радіолокаційну підтримку з боку Ірану, що має вирішальне значення для націлювання на рухомі об’єкти, такі як кораблі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що єменські хусити заявили, що збили американський безпілотник вартістю 30 мільйонів доларів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *