США планують введення миротворців до Сектору Газа після завершення війни

Адміністрація Байдена могла б схвалити створення палестинських або арабських миротворчих сил у післявоєнній Газі, а американський чиновник буде її головним цивільним радником
В США обговорюють створення післявоєнних миротворчих сил у Газі, де американський чиновник буде цивільним радником. Фото - IDF

Про це повідомляє Politico з посиланням на чотирьох американських чиновників. Згідно зі звітом, США очікують зіграти помітну роль у відбудові та реабілітації Сектора Газа після завершення війни Ізраїлю проти ХАМАС, але все ще працюють над визначенням, як саме це виглядатиме.

Одним із варіантів, який розглядається, є призначення американського чиновника цивільним радником палестинських миротворчих сил. Згідно зі звітом, США також працюють над тим, щоб переконати Єгипет, Марокко та Об’єднані Арабські Емірати приєднатися до сил, якщо вони будуть сформовані.

Радник США не буде знаходитися в самій Газі, кажуть Politico неназвані офіційні особи, оскільки адміністрація Байдена не хоче, щоб її вважали відповідальною за повсякденне управління палестинським анклавом. Натомість чиновники припускають, що радник міг перебувати в Єгипті чи Йорданії.

війна в Газі
Палестинець і його діти сидять у зруйнованій кімнаті після ізраїльського авіаудару по житловому будинку в Рафаху на півдні сектора Газа. Фото – timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», можливість створення миротворчих сил обговорювалася в секретному документі Держдепу, який отримав Politico від березня цього року.

У документі йдеться про те, що миротворчі сили не повинні бути «місією під командуванням США», оскільки вони, ймовірно, «зіткнуться з жорстоким опором палестинського народу враховуючи підтримку США військової кампанії Ізраїлю в Газі».

Натомість у документі пропонується, щоб сили складалися з приблизно 2000 палестинських членів і додатково 1000 членів з арабських країн, з «відповідним старшим офіцером» з Ізраїлю, Єгипту або реформованої Палестинської влади на чолі. У звіті додається, що наразі США віддають перевагу Єгипту в якості претендента на те, щоб очолити сили.

Також раніше ми писали про те, що після переговорів із США Ізраїль скасував повномасштабне вторгнення на південь Гази

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *