В Євросоюзі вперше «серйозно обговорили» санкції проти Ізраїлю

На зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу вперше «серйозно обговорювалися» санкції щодо Ізраїлю та їхні наслідки
Палестинці оглядають місце ізраїльського удару по будинку в Рафаху. Фото - Reuters

Про це, пише Politico, після зустрічі розповів журналістам глава МЗС Ірландії Міхол Мартін. Він зазначив, що учасники дискусії про санкційні заходи щодо Ізраїлю далекі від згоди, але всі вони поділяють стурбованість ситуацією, що склалася, «коли Міжнародний суд [ООН] виніс рішення, а ЄС завжди підтримував незалежність цього суду і необхідність того, щоб країни дотримувалися його рішень».

Як повідомляє «Kreschatic», під час обговорення було висловлено «дуже чітку думку» про те, що Ізраїль має виконувати приписи суду – припинити військову операцію в Рафасі та відкрити прикордонний перехід, заявив глава МЗС Ірландії.

санкції проти Ізраїлю
Вперше на засіданні ЄС по-справжньому я бачив значну дискусію щодо санкцій – сказав Міхол Мартін. Фото – Politico

Представники влади Ізраїлю, у свою чергу, повідомили Politico, що не можуть коментувати заяви Мартіна, наголосивши при цьому, що ЦАХАЛ сам веде розслідування загибелі цивільного населення і «шкодує про будь-які збитки, завдані непричетним цивільним особам під час бойових дій».

Ізраїль у жовтні 2023 року після нападу терористів ХАМАС, які вбили 1200 людей і захопили понад 250 заручників, розпочав операцію в Секторі Газа. Палестинська сторона стверджує, що за час спецоперації в секторі Газа було вбито близько 36 тисяч людей. На початку травня ЦАХАЛ оголосив, що розпочав контртерористичну операцію в Рафаху — останньому великому населеному пункті сектору Газа, який поки що не контролюють ізраїльські військові.

24 травня Міжнародний суд ООН вимагав від Ізраїлю негайно припинити військову операцію в Рафаху, забезпечити доступ до сектору Гази фахівців для розслідування звинувачень у геноциді та відкрити контрольно-пропускний пункт на кордоні сектора з Єгиптом для постачання гуманітарної допомоги. У ніч проти 27 травня Ізраїль завдав удару по Рафаху, внаслідок якого, як стверджує палестинська сторона, загинули 45 людей.

Ірландія — одна із трьох європейських країн, які у травні оголосили про визнання незалежності Палестини.

Також раніше ми писали про те, що Євросоюз звинуватив Ізраїль в ігноруванні рішення Міжнародного суду ООН

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *