Президентом Мексики вперше стане жінка: мер Мехіко Клаудія Шейнбаум перемогла на виборах

На президентських виборах у Мексиці лідирує представниця правлячої партії та мер Мехіко Клаудія Шейнбаум, яка набрала за підсумками попереднього підрахунку понад 57,28% голосів
У Мексиці на виборах президента більшість голосів набрала Клаудія Шейнбаум. Фото – Claudia Sheinbaum/X

Такі дані наводить Національний виборчий інститут Мексики (INE). Найближча суперниця Шейнбаум Ксочітль Гальвес набрала за попередніми даними 30,06% голосів. Наступний за нею кандидат Хорхе Альварес Майнес – 10,3% голосів.

Як повідомляє «Kreschatic», офіційні підсумки виборів ще не оголошено. Підрахунок голосів, що стартував у неділю ввечері після закриття дільниць, триватиме протягом 24 годин. Однак INE наводить результати «швидкого підрахунку», який має надати громадянам «завчасну та точну» інформацію про результати виборів, заявив представник організації.

Шейнбаум стане першою жінкою-президентом історії Мексики. CNN називає це «видатним досягненням для країни, відомої своєю патріархальною культурою».

Вибори, що минули, стали найбільшими в історії країни, зазначає CNN. На них було зареєстровано понад 98 мільйонів виборців, а за підсумками голосування, окрім поста президента, буде зайнято понад 20 тисяч виборних посад.

вибори в Мексиці
Клаудія Шейнбаум. Фото – Claudia Sheinbaum/X

Клаудії Шейнбаум 61 рік, вона виросла в єврейській родині. На початку 2000-х років була секретарем з питань довкілля у кабінеті уряду Мехіко, який очолював нинішній президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор. У 2018 році Шейнбаум була обрана на посаду мера Мехіко.

У 2007 Шейнбаум стала одним із колективних лауреатів Нобелівської премії миру як член Міжурядової групи експертів зі зміни клімату. На вибори Шейнбаум йшла від лівої партії «Морена», її підтримував президент країни Андрес Мануель Лопес Обрадор, який за законами країни більше не міг балотуватися на посаду голови.

Основною суперницею Шейнбаум на виборах була також 61-річна Ксочітль Гальвес — колишній сенатор та представниця опозиційної правоцентристської коаліції «Сила та серце за Мексику».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за час виборчої кампанії в Мексиці було вбито 30 кандидатів на посади президента та мерів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *