Сполучені Штати розкритикували Угорщину через її “небезпечну залежність” від російського газу

У четвер Угорщина дала сигнал, що не планує відмовлятися від імпорту природного газу з Росії, і намагається поглибити ділові зв’язки з Москвою в несанкціонованих областях, що викликало різку критику з боку Вашингтона через її «небезпечну залежність» від російської енергії
Угорщина тримається за російський газ, США називають це «небезпечною залежністю». Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», через день після того, як Угорщина, яка отримує більшу частину енергії з Росії, оголосила про угоду про придбання 5% акцій азербайджанського газового родовища Шах-Деніз, її міністр закордонних справ приїхав до Росії, щоб підтвердити енергетичні зв’язки з Кремлем.

У той час як країни Західної Європи доклали серйозних зусиль, щоб відмовитися від російського газу після вторгнення Москви в Україну в 2022 році, Угорщина, що не має виходу до моря, отримує 4,5 мільярда кубометрів газу на рік від Росії відповідно до 15-річної угоди, підписаної в 2021 році, пише Reuters.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, який перебував у Санкт-Петербурзі на економічному форумі, заявив, що Угорщина задоволена співпрацею з Росією щодо поставок газу та не планує припиняти закупівлі газу з Москви, незважаючи на тиск.

Ви можете глузувати, знаходити виправдання або критикувати, але це не має значення. Неможливо забезпечити енергопостачання Угорщини без російських енергоресурсів, і це не має нічого спільного з політикою чи ідеологією, а корениться в простих фактах фізики.

– сказав Сійярто в дописі на Facebook.

орбан
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото – Reuters

Угорщина є єдиним членом Європейського Союзу, чий лідер, прем’єр-міністр Віктор Орбан, підтримує дружні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним після вторгнення Москви в Україну. Уряд Орбана збурив союзників з ЄС і НАТО, підтримуючи тісні ділові зв’язки з Росією та відмовляючись надсилати зброю Україні.

Напередодні візиту Сіярто Орбан сказав угорському веб-сайту Mandiner пізно в середу, що він хоче розширити ділові зв’язки з Москвою в областях, які не постраждали від західних санкцій проти Росії.

Коментарі Сійярто в четвер викликали різку критику з боку Вашингтона.

Уряд Угорщини каже, що він є «партією миру», водночас продовжуючи підтримувати партію війни Путіна. Залежність Угорщини від російської енергії є небезпечною та непотрібною. Закони фізики в Угорщині нічим не відрізняються від законів фізики в кожному з партнерів Угорщини по ЄС, кожен з яких вирішив зменшити залежність від Путіна.

– написав у Facebook посол США в Угорщині Девід Прессман.

Речник угорського уряду не відповів на запитання Reuters, надіслані електронною поштою, щоб прокоментувати зауваження посла.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що стали відомі результати візиту Сі Цзіньпіна до Угорщини

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *