Рада Безпеки ООН розгляне пропозицію Байдена щодо припинення вогню в Секторі Газа

В понеділок ввечері Рада Безпеки ООН проведе голосування за резолюцію, розроблену США, яка підтримує ініціативу президента Джо Байдена щодо припинення вогню між Ізраїлем і палестинськими бойовиками ХАМАС у Секторі Газа
Рада Безпеки ООН проголосує за план припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», США завершили роботу над текстом у неділю після шести днів переговорів між 15 членами Ради. Наразі не ясно, чи дозволять Росія та Китай, які мають право вето, прийняти цей проект, пише Reuters.

Для ухвалення резолюції необхідно отримати принаймні дев’ять голосів «за» і відсутність вето з боку США, Франції, Великобританії, Китаю чи Росії.

31 травня Байден представив триетапний план припинення вогню, який він назвав ініціативою Ізраїлю. Деякі члени Ради Безпеки поставили під сумнів, чи прийняв Ізраїль цей план припинення бойових дій у Газі.

Проект резолюції вітає нову пропозицію щодо припинення вогню, «яку Ізраїль прийняв, закликає ХАМАС також прийняти її, і закликає обидві сторони повністю виконати її умови без затримок і без умов».

У документі також детально описується пропозиція та зазначається, що «якщо переговори триватимуть більше шести тижнів для першої фази, припинення вогню триватиме, доки триватимуть переговори».

Рада безпеки ООН
Будівля Секретаріату ООН у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Фото – Reuters

У березні Рада Безпеки вимагала негайного припинення вогню та безумовного звільнення всіх заручників, утримуваних ХАМАС.

Протягом кількох місяців переговорники із США, Єгипту та Катару намагалися виступити посередниками в укладенні угоди про припинення вогню. ХАМАС заявляє, що хоче остаточного припинення війни в Секторі Газа та виведення ізраїльських військ з анклаву, де проживає 2,3 мільйона людей.

Ізраїль проводить військові операції проти ХАМАСу, який керує Газою, у відповідь на атаку його бойовиків 7 жовтня.

За даними Ізраїлю, під час атаки ХАМАСу 7 жовтня загинуло понад 1200 людей, а понад 250 були взяті в заручники. Вважається, що в Газі досі утримуються понад 100 заручників.

За даними органів охорони здоров’я Гази, Ізраїль здійснив повітряний, наземний і морський напад на територію Палестини, в результаті чого загинуло понад 36 000 палестинців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Міжнародний суд ООН вимагає від Ізраїлю негайно припинити військову операцію на півдні Гази

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *