На саміті G-7 стане відома доля заморожених російських активів

Лідери країн Великої сімки анонсують кроки щодо надання нової допомоги Україні на основі використання заморожених російських фінансових активів на цьому тижні, заявили в США
Союзники планують виділити Україні мільярди доларів допомоги з російських активів, каже Джон Кірбі. Фото - Bloomberg

Це свідчить про те, що лідери майже домовилися про політичну угоду щодо оголошення позики приблизно на 50 мільярдів доларів, фінансованої складною угодою щодо надання Україні подальшої фінансової допомоги, гарантованої виручкою з активів, пише Bloomberg.

Ми оголосимо нові кроки для розблокування заморожених російських державних активів на користь України та допоможемо їм відновитися.

– заявив журналістам у вівторок Джон Кірбі, речник Національної ради безпеки президента Джо Байдена. Він не стверджував, що була досягнута повна згода, та утримувався від деталей, вказуючи на очікувану згоду між країнами.

Ви побачите єдність на саміті G-7, коли мова йде про роботу щодо використання цих заморожених активів для допомоги Україні у відновленні.

– сказав він.

Як повідомляє «Kreschatic», саміт Великої сімки в Італії на цьому тижні буде супроводжуватися великою підтримкою України. Президент Володимир Зеленський також візьме участь у зустрічі. Він зустрінеться з Байденом у четвер та проведе спільну прес-конференцію, – сказав Кірбі.

заморожені активи
Фото – slovoidilo.ua

Суперечки щодо використання заморожених російських активів тривають вже кілька місяців. Політична угода, яку передбачають оголосити цього тижня, може залишити деякі деталі на подальші переговори. Одним з ключових технічних аспектів, які, ймовірно, буде вирішено пізніше, є те, як будуть розподілятися ризики між союзниками.

Виручка від заморожених активів в Європі щорічно оцінюється від 3 до 5 мільярдів євро, в залежності від процентних ставок та інших факторів, сказав окремо представник США на умовах конфіденційності.

Очікується, що ці кошти підтримають Україну в середньостроковому плані, з розрахунком на те, що вони допоможуть забезпечити фінансові потреби у 2025 році та пізніше. Для США та їх союзників важливо відправити Росії повідомлення, що вони готові підтримувати Україну стійко доти, доки це буде потрібно.

Режим санкцій ЄС, який передбачає, що будь-яке рішення про те, щоб зберігати активи замороженими, має бути оновлено кожні шість місяців, ставить під сумнів надійність плану погашення, оскільки країни, такі як Угорщина, мають право вето щодо цього процесу двічі на рік.

Якщо війна завершиться раніше, і активи будуть “ре-мобілізовані” як частина мирної угоди з Росією, неясно, хто буде відповідальним за погашення початкової позики.

США очікує, що угода може бути сформована таким чином, щоб уникнути вимоги до затвердження Конгресу, сказав чиновник. Гроші можуть бути доступні ще до кінця цього року, додав він.

Ми зробимо сміливі кроки, щоб показати Путіну, що час не на його боці і що він не може перечекати нашу допомогу Україні у боротьбі за свободу.

– сказав Кірбі.

Ця ініціатива може мати значний вплив як на геополітичний ландшафт, так і на економіку України. Заморожені російські активи, перетворені на допомогу, можуть стати додатковим джерелом фінансування для країни в її зусиллях з відновлення та розвитку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США та Європа сперечаються про те, як заморожені російські активи можуть допомоги Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *