США та Європа сперечаються про те, як заморожені російські активи можуть допомоги Україні

США та їхні європейські союзники кажуть, що вони мають намір використати заморожені російські активи, щоб якось допомогти Україні, але сперечаються про найкращий спосіб зробити це, не наражаючись на юридичну чи фінансову небезпеку
Міністр фінансів США Джанет Єллен намагається заспокоїти європейців. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, країни Заходу заморозили цінні папери та готівку на суму близько 260 мільярдів євро, понад дві третини з яких припадає на Європейський Союз. Усі вони погоджуються, що ці кошти мають залишатися заблокованими для Росії, якщо вона не допоможе у відбудові України. Але вони розходяться з приводу того, чи законно переходити Рубікон шляхом прямого вилучення активів.

У зв’язку з тим, що повномасштабне вторгнення триває вже третій рік, а допомога від США стикається з перешкодами в Конгресі, зростає бажання розглянути те, що колись вважалося високоризикованим. Сполучені Штати очолюють цю дискусію, а міністр фінансів Джанет Йеллен цього тижня заявила, що юридичні та моральні аргументи є вагомими, і намагається заспокоїти сумніви європейців. Великобританія також висловила підтримку використання активів.

російські активи
Захід уже майже два роки намагається конфіскувати активи російського ЦБ. Фото – novayagazeta.eu

Найбільшу обережність висловилюють Франція та Німеччина, а також Європейський центральний банк. За словами обізнаних людей, вони стурбовані можливістю помсти Росії проти європейських активів, а також впливом на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти. Стверджується, що небезпека полягає в тому, що такий рішучий крок створить прецедент – змусить інші країни уникати зберігання своїх резервів у західних валютах на випадок, якщо вони одного разу піддадуться подібним штрафам.

Ми не маємо правових підстав для арешту російських активів. Нам потрібно більше працювати над цим питанням.

– заявив міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер у середу після зустрічі міністрів фінансів G-7 в Сан-Паулу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія готується до конфіскації Заходом заморожених активів, але збирається оскаржити це рішення в суді

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *