Найбільший німецький імпортер газу Uniper оголосив про розірвання контрактів із «Газпромом»

Найбільший німецький імпортер газу Uniper оголосив про розірвання довгострокових контрактів із «Газпром експортом»
Німецька компанія Uniper оголосила про розірвання довгострокових контрактів на постачання російського газу. Фото - Euronews

Як повідомляє прес-служба компанії, відповідне рішення Uniper ухвалила після позитивного рішення арбітражного суду у Стокгольмі, який визнав право компанії розірвати контракти та вимагати від «Газпрому» компенсацію у розмірі 13 мільярдів євро за непоставлений обсяг газу.

Уточнюється, що окремі контракти мали діяти ще приблизно десять років. Приводом для звернення до суду стало те, що влітку 2022 року «Газпром» почав скорочувати постачання газу, а в серпні повністю зупинив постачання. У листопаді Uniper звернулася до суду, звинувативши російську компанію у порушенні контрактів. У компанії оцінили збитки у 11,6 мільярда євро.

Як повідомляє «Kreschatic», гендиректор Uniper Майкл Льюїс вважає, що рішення арбітражу вносить «юридичну ясність» для компанії.

З правом на розірвання, яке ми одержали в арбітражному рішенні, ми припиняємо дію контрактів із «Газпром експортом». Юридична позиція Uniper була підтверджена і щодо відшкодування збитків. Усі суми будуть направлені федеральному уряду Німеччини.

– йдеться у заяві гендиректора.

Фото – unian.ua

У «Газпромі» вимоги про відшкодування збитків вважають неправомірним. У березні 2024 року Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області за заявою «Газпром експорту» заборонив дочірній структурі Uniper (Uniper Global Commodities) та швейцарській компанії Metha-Methanhandel продовжувати розгляд у міжнародному арбітражі. Наприкінці місяця російський суд зобов’язав ці компанії виплатити 14,3 мільярда євро «Газпром експорту» за порушення заборони.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ангела Меркель знала про плани «газового шантажу» Путіна, але приховала це

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version