Американська субмарина та канадський патрульний корабель прибули на Кубу слідом за російськими військовими кораблями

У п'ятницю рано вранці канадський патрульний корабель увійшов до Гавани, всього через кілька годин після того, як США оголосили, що швидкохідна ударна субмарина пришвартувалася на військово-морській базі Гуантанамо на Кубі
Патрульний катер ВМС Канади "Margaret Brooke" проходить повз російський атомний підводний човен з крилатими ракетами «Казань» і фрегат «Адмірал Горшков» під час входу в Гаванську бухту, Куба, 14 червня 2024 р. Фото - Reuters

Обидва судна прибули слідом за російськими військовими кораблями, які прибули на острів раніше цього тижня.

Відлуння Холодної війни та сучасна напруженість

Одночасне перебування російських, канадських та американських кораблів на Кубі — комуністично керованому острові, що знаходиться всього за 160 км від Флориди — нагадує про стару напруженість Холодної війни і про поточні складні відносини між Росією та західними країнами через війну в Україні, пише Reuters.

Однак як США, так і Куба заявили, що російські військові кораблі не становлять загрози для регіону. Росія також охарактеризувала прибуття своїх військових кораблів до союзницької Куби як рутинне.

російські військові кораблі
Буксир маневрує російським атомним підводним човном з крилатими ракетами «Казань», коли він причалює до гаванської бухти, Куба, 12 червня. Фото – Reuters

Прибуття російських військових кораблів

Як повідомляє «Kreschatic», фрегат “Адмірал Горшков” та атомний підводний човен “Казань”, напівзанурений із командою на палубі, прибули до гавані Гавани у середу після проведення навчань із використанням високоточних ракет в Атлантичному океані.

Канадське патрульне судно “Margaret Brooke” почало маневри рано вранці в п’ятницю, щоб увійти до гавані Гавани. Це частина “візиту до порту… на знак визнання давніх двосторонніх відносин між Канадою та Кубою”, повідомив Канадський спільний командний штаб.

За кілька годин до цього Південне командування США оголосило, що швидкохідна ударна субмарина “Helena” прибула з рутинним візитом до порту Гуантанамо, військово-морської бази США на південному сході острова, приблизно за 850 км від Гавани.

російські військові кораблі
Російський фрегат «Адмірал Горшков», входить у Гаванську бухту, Куба, 12 червня. Фото – Reuters

Розбіжності в поглядах

Канадський дипломат охарактеризував прибуття “Margaret Brooke” як “рутинне та частину давньої співпраці між нашими двома країнами”, додавши, що це не пов’язано з присутністю російських кораблів. Росія і Куба були близькими союзниками за часів колишнього Радянського Союзу, і напруженість із Вашингтоном через комунізм у “задньому дворі” досягла піку під час Кубинської ракетної кризи 1962 року.

російські військові кораблі
Російський підводний човен з крилатими ракетами «Казань» заходить у Гаванську бухту, Куба, 12 червня 2024 року. Фото – Reuters

Сигнал Москви

На запитання, яке повідомлення надсилає Москва, представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила у четвер, що Захід ніколи не звертав уваги, коли Росія надсилала сигнали через дипломатичні канали.

“Як тільки мова заходить про навчання або морські подорожі, ми одразу чуємо питання і бажання дізнатися, про що ці повідомлення”, — сказала Захарова. “Чому тільки сигнали, пов’язані з нашою армією і флотом, доходять до Заходу?”

Очікується, що російські військові кораблі залишатимуться в гавані Гавани до 17 червня.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російські військові кораблі увійдуть в Карибське море через американську підтримку України

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *