Німеччина замовляє 105 танків Leopard для бригади в Литві для стримування Росії

Німеччина планує закупити 105 танків Leopard 2 A8 від виробника зброї KNDS за 2,93 мільярда євро
Танк Leopard 2A8. Фото - mil.in.ua

Про це повідомляє агентство Reuters, яке ознайомилось з конфіденційним бюджетним проектом, і який ще потребує затвердження парламентом. Як пише Reuters, більшість танків Leopard будуть призначені для німецької бойової бригади в Литві, яка створюється в рамках стримування Росії, йдеться в бюджетному проекті, про який першим повідомив Spiegel. Інші танки підсилять 300-танкові сили всередині Німеччини. Бундесвер очікує отримати найсучаснішу версію танків між 2027 та 2030 роками.

Як повідомляє «Kreschatic», у документі зазначено, що більшість закупівель не були профінансовані, оскільки в регулярному бюджеті та в спеціальному фонді в розмірі 100 мільярдів євро, створеному після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, не було достатньо коштів.

Проект передбачає, що міністерство оборони звернеться за надзвичайним фінансовим дозволом, що означає, що угоду можна затвердити зараз, але наступному уряду доведеться знайти на неї гроші.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вже кілька місяців бореться за збільшення оборонного бюджету, але не досяг успіху, оскільки бюджетні переговори у розділеному коаліційному уряді Німеччини затягуються.

Бюджетні суперечки ставлять під загрозу обіцянку Берліна про “Zeitenwende” (зміну епохи) після десятиліть нехтування військовими потребами, навіть коли напруженість з Росією зростає, а Дональд Трамп, скептично налаштований до НАТО, змагається за другий термін на посаді президента США.

Інго Гедеенс, член консервативної опозиційної партії ХДС та бюджетного комітету парламенту, сказав, що угода про танки є маневром Пісторіуса, щоб обійти бюджетний глухий кут.

Він сказав Reuters, що замовлення на танки є виправданим, але угода піднімає питання щодо майбутнього фінансування німецьких збройних сил, так само як і остання закупівля двох фрегатів за понад 3 мільярди євро та оголошення про замовлення винищувачів Eurofighter на суму близько 3 мільярдів євро.

“Є одна річ, яка об’єднує всі три проекти: уряд відмовляється відповідати на питання, як планується фінансувати ці закупівлі,” сказав Гедеенс.

“Багато порожніх чеків, виданих канцлером Олафом Шольцем та його міністром оборони Борисом Пісторіусом, створюють дедалі більшу фінансову хвилю – і ніхто в правлячій коаліції не має уявлення, як впоратися з цим фінансовим хаосом,” додав він.

Також раніше ми писали про те, що Німеччина замовляє нові військові кораблі та броньовану техніку на 7 мільярдів євро через війну в Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *