Путін підписав з Кім Чен Ином угоду, яка повторює домовленості між Хрущовим та Кім Ір Сеном

Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) опублікувало повний текст Договору про всеосяжне стратегічне партнерство, яке 19 червня підписали правитель Росії Володимир Путін та лідер КНДР Кім Чен Ин
Володимир Путін та Кім Чен Ин на зустрічі у Пхеньяні. Фото - meduza.io

Як звернуло увагу південнокорейське агентство «Ренхап», стаття 4 договору щодо військової допомоги практично повністю повторює статтю 1 Договору про дружбу та взаємодопомогу між СРСР та КНДР від 1961 року.

Як повідомляє «Kreschatic», стаття 4 нового договору звучить так: «У разі якщо одна із Сторін зазнає збройного нападу з боку будь-якої держави або кількох держав і виявиться таким чином у стані війни, то інша Сторона негайно надасть військову та іншу допомогу всіма наявними в її розпорядженні засобами відповідно до статті 51 Статуту ООН та згідно із законодавством Корейської Народно-Демократичної Республіки та Російської Федерації».

У статті договору від 1961 року говорилося: «У разі, якщо одна з Договірних Сторін зазнає збройного нападу з боку будь-якої держави або коаліції держав і виявиться таким чином у стані війни, то інша Договірна Сторона негайно надасть військову та іншу допомогу всіма наявними в її розпорядженні засобами». Договір підписали Микита Хрущов та Кім Ір Сен.

Статті відрізняються тим, що у нинішній редакції договору згадується статут ООН та є посилання на законодавства РФ та КНДР.

угода між рф та кндр
Угода між РФ та КНДР. Фото – yna.co.kr

1996 року Росія та КНДР обмінялися нотами, в яких говорилося, що договір від 1961 року «втратив своє значення» і «фактично не виконується». У 2000 році Москва і Пхеньян уклали Договір про дружбу, добросусідство та співробітництво. У статті 2 угоди говорилося, що у разі виникнення небезпеки агресії щодо однієї зі сторін чи ситуації, що загрожує миру та безпеці, сторони «негайно вступлять у контакт одна з одною».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, коментуючи 19 червня підписання нового договору, заявив, що проти четвертої статті про військову допомогу може заперечувати лише той, хто планує агресію щодо РФ чи КНДР. «Отже, тут виключно оборонна позиція», — сказав глава МЗС.

Путін приїхав до КНДР 18 червня. Це його перший візит до Північної Кореї з 2000 року. Путіна в аеропорту Пхеньяна особисто зустрів Кім Чен Ин. Росія та КНДР уклали договір про всеосяжне стратегічне партнерство. Путін, говорячи про цю угоду, назвав її «фундаментальним документом, який ляже в основу відносин двох держав на довгі роки вперед».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін покатав Кім Чен Ина на «російському Rolls Royce» під час візиту до Північної Кореї

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *