Ізраїль завершує операції в Газі та перемістить війська до кордону з Ліваном для боротьби з Хезболлою

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль скоро завершить інтенсивну фазу бойових дій у Газі і перекине частину військ на північ країни, де ескалація насильства з ліванською Хезболлою викликає побоювання щодо можливої нової війни
"Часткова" угода по Газі можлива, але припинення існування ХАМАСу - непорушна вимога, заявив Біньямін Нетаньяху. Фото - Times of Israel.

Як повідомляє «Kreschatic», Нетаньяху повідомив, що Ізраїль тепер використовуватиме більш цілеспрямовані операції проти ХАМАСу в Газі, пише Bloomberg. На питання в телевізійному інтерв’ю з ізраїльським каналом Channel 14, чи закінчаться бої в південному місті Рафах протягом місяця, він відповів: “Це буде дуже скоро”. Це було його перше інтерв’ю ізраїльському медіа з моменту нападів 7 жовтня, коли бойовики ХАМАСу вторглися з Гази, вбивши 1200 людей, захопивши в заручники ще 250 і спричинивши восьмимісячну війну з Ізраїлем.

Наступним кроком для військових буде перекидання частини сил на північ Ізраїлю, де збільшилась кількість обстрілів з боку Хезболли, а також повернення додому місцевих жителів, яких евакуювали. “Якщо ми зможемо, ми зробимо це дипломатичним шляхом, якщо ні – досягнемо цього іншим способом,” – сказав Нетаньяху.

Американські чиновники стурбовані, що може спалахнути відкрита війна між Ізраїлем і Хезболлою, політичною партією і добре озброєним ополченням у Лівані, підтримуваним Іраном. Війна в Газі загострила давні тертя з Хезболлою та іншими проксі-групами, підтримуваними Іраном на Близькому Сході.

Дим піднімається над Ліваном після ізраїльського удару на тлі триваючих транскордонних бойових дій між Хезболлою та ізраїльськими силами в травні 2024 року. Фото – Reuters

Минулого тижня ізраїльські військові повідомили, що оперативне планування наступу в Лівані було схвалено. Торішнє наземне вторгнення Ізраїлю в Газу, спрямоване на повернення заручників і викорінення ХАМАСу як військової та політичної одиниці, призвело до загибелі близько 37 тисяч палестинців, за даними влади анклаву, якою керує ХАМАС, які не розрізняють бойовиків і цивільних.

В інтерв’ю Нетаньяху вперше категорично відкинув можливість угоди про припинення вогню з ХАМАСом, яка могла б призвести до завершення війни – як це було викладено у виступі президента США Джо Байдена кілька тижнів тому. “Якщо буде угода, вона буде на наших умовах і не означатиме закінчення війни, вихід з Гази і залишення влади ХАМАСу,” – сказав він.

“Я готовий погодитися на часткову угоду, яка передбачатиме повернення деяких ізраїльських заручників додому, а після закінчення такого перемир’я ми будемо продовжувати боротьбу, доки не досягнемо мети ліквідації ХАМАСу,” – додав Нетаньяху .

Його інтерв’ю розлютило родини заручників, які звинувачують його у зраді групи з 120 осіб, що залишаються в Газі. “Це порушення морального обов’язку країни перед своїми громадянами,” – йдеться у заяві членів родин заручників, опублікованій після інтерв’ю.

Пізніше офіс Нетаньяху оприлюднив заяву, що він насправді зобов’язується повернути всіх заручників. “Це ХАМАС проти угоди, а не Ізраїль,” – зазначено у заяві. “Нетаньяху ясно дав зрозуміти, що ми не залишимо Газу, доки не повернемо всіх заручників, живих і загиблих.”

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Біньямін Нетаньяху виступить у Конгресі США та “представить всю правду” про війну проти ХАМАСу в Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version