В Болівії відбулася спроба держперевороту: постраждали дев’ятеро людей, організаторів затримано

Болівійські військові в ніч проти 27 червня пішли з площі перед президентським палацом у Ла-Пасі, фактичною столицею Болівії, а територію під свій контроль взяла поліція
Спроба держперевороту у Болівії провалилася. Фото - latimes.com

Про це повідомляє Reuters з посиланням на очевидців. Генерала Хуана Хосе Суньїгу, який керував військовими, які понад п’ять годин займали площу, затримано. Як повідомляє телеканал Bolivia TV, генерала звинуватили за статтями про збройне повстання та замах на президента. Також у справі про спробу держперевороту затримано колишнього командувача військово-морських сил Болівії Хуана Арнеса Сальвадора.

Як повідомляє «Kreschatic», військові підрозділи під командуванням генерала Суньїги зайняли центральну площу в Ла-Пасі, де розташований президентський палац та парламент, вдень 26 червня. За словами очевидців, броньований автомобіль протаранив двері президентського палацу, після чого усередину увірвалися солдати.

Президент Болівії Луїс Арсе, який перебував у палаці, звинуватив військових у спробі перевороту. В уряді Болівії заявили, що Хуан Хосе Суньїга збирався очолити країну та розпустити кабінет міністрів.

Під час спроби перевороту, за даними влади, постраждали дев’ятеро людей.

державний переворот
Колишній президент Болівії Ево Моралес засудив пересування військових на площі біля президентського палацу. Фото – independent.co.uk

Напруженість у Болівії наростає перед виборами президента у 2025 році, оскільки на пост глави держави збирається балотуватися колишній президент Ево Моралес (керував країною у 2006-2019 роках, пішов у відставку після масових протестів). Як зазначає Reuters, багато хто в Болівії не хоче повернення Моралеса до влади.

Незадовго до спроби держперевороту генерал Хуан Хосе Суньїга погрожував заарештувати Ево Моралеса, після чого президент Болівії Луїс Арсе 25 червня відправив військового у відставку.

Також раніше ми писали про те, що за час виборчої кампанії в Мексиці було вбито 30 кандидатів на посади президента та мерів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *