Резерви Саудівської Аравії зросли до найвищого рівня за 18 місяців завдяки державній нафтовій компанії Aramco

Саудівська Аравія зафіксувала зростання своїх іноземних резервів до найвищого рівня за останні 18 місяців завдяки підвищеним виплатам дивідендів від державної нафтової компанії Aramco
У травні Aramco виплатила уряду понад 25 мільярдів доларів. Фото - Bloomberg

Національні іноземні активи, що знаходяться у центральному банку країни, зросли на 5% до $445 мільярдів, або 1.67 трильйона ріалів, на кінець травня, що є найвищим показником з листопада 2022 року, пише Bloomberg. Це збіглося з тим, що Aramco виплатила понад $25 мільярдів дивідендів уряду у той же місяць, що значно більше ніж $18 мільярдів роком раніше.

Як повідомляє «Kreschatic», Центральний банк Саудівської Аравії, відомий як SAMA, отримує дивіденди від Aramco. За останні кілька років країна змінила свою інвестиційну стратегію, зменшивши частку іноземних резервів у вигляді відносно низькодохідних, ліквідних активів, таких як казначейські облігації США. Під керівництвом наслідного принца Мохаммеда бін Салмана країна прагне отримувати більші прибутки і брати на себе більше ризиків як на міжнародному, так і на внутрішньому ринках, збільшуючи активи Державного інвестиційного фонду до майже $1 трильйона.

Резерви SAMA досягли піку майже $740 мільярдів в середині 2014 року, незадовго до значного падіння цін на нафту.

Aramco збільшує виплати акціонерам, використовуючи накопичені кошти під час періоду високих цін на нафту та виробництва у 2022 році. У травні компанія оголосила, що планує виплатити акціонерам $124 мільярди дивідендів цього року. Більшість цих коштів отримує центральний уряд, який володіє 81.5% акцій Aramco навіть після останнього вторинного розміщення та передачі 16% акцій до Державного інвестиційного фонду.

Резерви є ключовими для підтримки впевненості в прив’язці саудівського ріалу до долара. Саудівські чиновники заявили, що вони використають бум доходів від продажу нафти у 2022 році для відновлення іноземних активів, що були витрачені під час падіння цін на нафту під час пандемії Covid-19.

Перед первинним публічним розміщенням акцій Aramco у 2019 році уряд змінив формулу отримання коштів з компанії, щоб привабити інвесторів. Замість щомісячних розподілів, заснованих на вищих рівнях оподаткування та роялті на продаж нафти, було введено політику виплати $75 мільярдів щорічно як так званого базового дивіденду. Пізніше було додано додатковий “дивіденд за продуктивність” для подальшого збільшення виплат уряду, Державному інвестиційному фонду та інвесторам.

Також раніше ми писали про те, що Nvidia обійшла саудівського нафтового гіганта Aramco і посіла третє місце у списку найдорожчих компаній у світі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *