Сі Цзіньпін знову підтвердив підтримку Росії і позицію Китаю щодо війни в Україні

Президент Китаю Сі Цзіньпін підтвердив підтримку Росії і позицію Китаю щодо України, незважаючи на зростаюче невдоволення з боку західних урядів через його підтримку Москви у війні
Сі Цзіньпін на саміті Шанхайської організації співпраці підтвердив підтримку Путіна, попри тиск на Китай щодо припинення війни в Україні. Фото - Sputnik

Як повідомляє «Kreschatic», Сі і Путін заявили, що відносини між їхніми країнами є “найкращими в історії” під час їхньої зустрічі в Астані, Казахстан, на полях саміту Шанхайської організації співпраці.

Сі повторив, що Китай завжди стояв на “правильній стороні історії” щодо України, сигналізуючи про продовження підтримки Москви, пише Bloomberg. Путін, у свою чергу, наголосив на протидії зовнішнім силам, що втручаються в Південно-Китайське море, де напруження зросло через територіальні суперечки з Філіппінами, союзником США.

Західні держави закликають Китай припинити підтримку війни Росії проти України. Пекін намагається зобразити себе нейтральним актором, але союзники Києва звинувачують його у постачанні Кремлю технологій і запчастин для зброї. Фінський президент Александр Стубб заявив, що Китай міг би закінчити війну одним телефонним дзвінком, оскільки Росія настільки залежна від Пекіна, але Китай відкинув цю пропозицію.

З моменту останньої зустрічі Сі і Путіна в травні, російський правитель посилив свої партнерства по Азії. Путін відвідав Північну Корею, де підписав угоду з Кім Чен Ином про взаємну допомогу, а Кім пообіцяв беззастережно підтримувати Росію у війні проти України. Після цього Путін відвідав В’єтнам, де заявив, що Москва розглядає можливість зміни ядерної доктрини у відповідь на обговорення на Заході про зниження порогу використання ядерної зброї.

Погрози Путіна щодо використання ядерної зброї з моменту вторгнення в Україну в лютому 2022 року викликали засудження з боку США та їхніх союзників по НАТО. Сі також попередив про неприпустимість використання ядерної зброї.

Китай стикається з загрозами санкцій з боку США за свою роль у війні в Україні, що може ще більше уповільнити китайську економіку. Міністр фінансів США Джанет Єллен попередила, що фінансові установи Китаю можуть зіткнутися із санкціями, якщо вони сприятимуть торгівлі з Росією, що допомагає військовим можливостям Москви.

Сі підтримав Росію у виконанні її обов’язків як голови БРІКС, об’єднуючи країни Глобального Півдня, запобігаючи “новій холодній війні” і протидіючи “незаконним одностороннім санкціям і гегемонії”. Китай прагне, щоб країни Глобального Півдня мали більший вплив на міжнародні справи.

На саміті Шанхайської організації співпраці очікується, що Білорусь стане 10-м членом регіонального об’єднання, а Іран приєднався минулого року. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив зацікавленість у вступі до блоку і зустрівся з Путіним на саміті.

Ердоган запросив Путіна до Туреччини і заявив, що Анкара готова сприяти переговорам щодо завершення війни в Україні. Лідери Туреччини і Росії провели першу зустріч після того, як Туреччина схвалила вступ Швеції до НАТО у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, раніше ми псиали про те, що Путін і Сі Цзіньпін заявили, що вони проти «затягування» війни в Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *