Китай назвав НАТО «агресивним брехуном» через звинувачення в підтримці Росії

Китай різко відреагував на заяви НАТО, назвавши їх «брехливими» і звинувативши Західний альянс у «провокації конфронтації»
Сі Цзіньпін став найважливішим союзником Володимира Путіна після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Фото - Telegraph

Як повідомляє «Kreschatic», Пекін попередив НАТО про «провокування конфронтації» після того, як західний безпековий альянс звинуватив Китай у тому, що він є «вирішальним посібником» у війні Москви проти України.

Заява НАТО, зроблена після щорічної зустрічі 32 лідерів країн-членів альянсу, закликала другу за величиною економіку світу, як постійного члена Ради Безпеки ООН, «припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку воєнних дій Росії», пише Telegraph.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав цю заяву «найсильнішим посланням союзників НАТО щодо внеску Китаю у незаконну війну Росії проти України».

Китай заявляє про нейтралітет у конфлікті, водночас надаючи економічну підтримку та зміцнюючи стратегічні зв’язки з Росією, яка підпадає під міжнародні санкції.

Столтенберг сказав журналістам у Вашингтоні, що Китай надає обладнання, мікроелектроніку та інструменти, які дозволяють Росії «виготовляти ракети, бомби, літаки та зброю, яку вона використовує для атак на Україну». Китай завжди заперечував ці звинувачення.

Речник місії Китаю в Європейському Союзі у відповідь на заяву НАТО сказав, що альянс повинен «припинити роздмухувати так звану китайську загрозу, провокувати конфронтацію та суперництво, і робити більше для сприяння миру та стабільності у світі».

Заява саміту НАТО була «переповнена риторикою холодної війни та агресивними висловами, а зміст, що стосується Китаю, повний провокацій, брехні, підбурювання та наклепу», додав він, підкреслюючи, що «Китай не є творцем кризи в Україні» і прагне сприяти мирним переговорам.

Різка відповідь Пекіна прозвучала на фоні зростання китайської військової активності у Тихоокеанському регіоні.

У четвер Тайвань повідомив, що уважно стежить за великим скупченням 66 китайських військових літаків, 36 з яких прямують на навчання у Західний Тихий океан разом з авіаносцем Шаньдун.

Міністерство оборони Тайваню також оприлюднило зображення китайського винищувача J-16 та ядерного бомбардувальника H-6, які, за його словами, були зроблені нещодавно, хоча не було вказано, де і коли.

У середу міністерство закордонних справ Китаю заявило, що рішуче виступає проти втручання НАТО у Азійсько-Тихоокеанський регіон для порушення «стабільності та процвітання в цьому регіоні».

В той же час перед самітом НАТО міністерство закордонних справ Тайваню заявило, що вітає «безперервне зростання уваги альянсу до миру та стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні в останні роки».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Сі Цзіньпін знову підтвердив підтримку Росії і позицію Китаю щодо війни в Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *