Президент Руанди Пол Кагаме, який править країною вже 30 років, перемагає на чергових виборах із 99% голосів

Президент Руанди Пол Кагаме забезпечив собі ще один п'ятирічний термін після перемоги на 99% з чотирьох п'ятих підрахованих голосів, продовживши своє два з половиною десятиліття правління цією східноафриканською державою
Пол Кагаме вперше був обраний президентом два з половиною десятиліття тому. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», 66-річний Кагаме зіткнувся з тими ж двома суперниками, яких він переміг на виборах сім років тому. Френк Хабінеза з Демократичної партії зелених Руанди набрав 0,53% голосів, а незалежний кандидат Філіп Мпайімана отримав 0,32%, згідно з попередніми результатами, оголошеними Національною виборчою комісією ввечері в понеділок, пише Bloomberg.

Щонайменше трьом іншим кандидатам було заборонено балотуватися, включаючи давнього критика Кагаме Вікторію Інгабір і бізнесвумен Дайан Рувігара. Обидві були ув’язнені за злочини, включаючи тероризм і підбурювання до повстання.

Кагаме фактично керує Руандою з 1994 року, коли він очолив повстанську армію, яка поклала край геноциду, під час якого було вбито близько 800 000 людей. Його вперше було обрано на посаду в 2002 році, і він зміг продовжити своє правління після того, як нація погодилася в 2015 році скасувати конституційне обмеження на два терміни, що потенційно дозволить йому залишатися при владі до 2034 року.

Пол Кагаме
Фото – Bloomberg

Критики звинувачують Кагаме в порушеннях прав людини, придушенні політичної конкуренції та придушенні свободи слова. Але багато хто в Руанді схвалює його діяльність через відновлення та зміцнення економіки країни. Темпи економічного зростання в країні з населенням близько 13 мільйонів людей незмінно були одними з найшвидших в Африці, і Міжнародний валютний фонд прогнозує щорічне зростання в середньому на 7% протягом наступних п’яти років.

Прихильники президента стверджують, що обмеження свободи слова та політичного простору нації є необхідними з огляду на геноцид, жертвами якого майже повністю були представники етнічної меншини тутсі, до якої належить Кагаме.

Пол Кагаме
Фото – Bloomberg

Кагаме також зіткнувся з звинуваченнями в дестабілізації сусідньої Демократичної Республіки Конго. Згідно зі звітом Організації Об’єднаних Націй, тисячі руандійських військових підтримують повстанське ополчення M23 у насильстві, яке призвело до загибелі тисяч людей і мільйонів людей, які залишили свої домівки минулого року. Руанда неодноразово заперечувала підтримку групи, яка бореться за права та захист громади тутсі в Конго.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що президентом Мексики вперше стане жінка: мер Мехіко Клаудія Шейнбаум перемогла на виборах

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *