Угорщина та Словаччина погрожують Україні міжнародним судом через санкції проти «Лукойлу»

Угорщина та Словаччина звернулися до Європейської комісії з проханням посередництва у консультаційній процедурі з Україною після того, як Київ включив російську групу «Лукойл» до списку санкцій, припинивши її поставки до цих країн
Україна ввела в дію санкції проти російського «Лукойлу». Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Угорщини. Словаччина та Угорщина посилили тиск на Київ після того, як минулого тижня заявили, що припинили отримувати нафту від «Лукойлу» через Україну. Угорщина щороку отримує 2 мільйони метричних тонн нафти від російської групи, що становить приблизно третину від загального імпорту нафти, зазначив Петер Сіярто.

Я вчора розмовляв із міністром закордонних справ України, він сказав, що вони дозволяють усі нафтові транзити, але це не відповідає дійсності.

– сказав Сіярто журналістам у Брюсселі.

Він також повідомив, що дві країни розпочали консультації з Європейською комісією. Крім того, пише Reuters, Сіярто зазначив, що якщо консультаційна процедура не дасть результатів, Угорщина та Словаччина звернуться до міжнародного суду за власним вибором.

Комісія має три дні на виконання нашого запиту, після чого ми передамо це питання до суду.

Росія продовжує постачати природний газ та нафту до Угорщини та Словаччини, які не мають виходу до моря, через Україну, незважаючи на війну в країні та існуючі санкції ЄС щодо російської нафти.

Ці країни мають винятки з нафтових санкцій, щоб отримати більше часу для переходу на альтернативні джерела постачання.

Словаччина та Угорщина також постачають електроенергію до України. Сіярто зазначив, що минулого місяця Угорщина забезпечила 42% імпорту електроенергії України.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо на вихідних заявив, що його країна допомагає постачати дизельне паливо до України, критикуючи санкції та наголошуючи, що Словаччина не буде «заручником» у відносинах між Україною та Росією.

У понеділок міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар підтвердив деякі з висловлювань Фіцо, зазначивши, що санкції більше вплинули на Словаччину та ЄС, ніж на саму Росію.

Заборона України не поширюється на інших російських експортерів нафти, чия нафта все ще дозволена до транзиту через Україну.

Також раніше ми писали про те, що Швейцарія відмовилась приєднатися до робочої групи G7 з питань санкцій проти Росії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *