Розкрита таємниця загибелі імперії Тибету

Тибетська імперія, що була найвисокогірнішою в світі, досягла свого розквіту в період з 618 по 877 рік нашої ери.
Тибет. Фото - лайфхакер

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на журнал Quaternary Science Reviews.

Розташована вона була на висоті понад 4 000 метрів над рівнем моря, згодом почала занепадати і зрештою зникла. Довгий час вчені не могли визначити причини її краху.

Щоб розгадати цю таємницю, дослідники з Інституту досліджень нагір’я Тибету звернулися до геологічних даних озерних відкладень. Вони встановили, що основною причиною загибелі імперії стали зміни клімату. Під час розквіту Тибету клімат був теплим і вологим, що сприяло розвитку сільського господарства. Однак згодом настала тривала посуха, яка збіглася з розпадом держави.

На цю версію вказують мікроскопічні водорості, знайдені в одному з озер Тибету. Їхні залишки свідчать про те, що рівень води в озері був значно вищим у минулому, але згодом озеро частково висохло.

Аналіз інших водойм регіону показав, що кліматичні зміни охопили все нагір’я. Ймовірно, посуха тривала близько 60-70 років, що спричинило неврожай. Нестача харчів призвела до соціальних заворушень, а також політичних і релігійних проблем, що прискорило занепад імперії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Переговори щодо припинення вогню в Секторі Газа наближаються до завершення.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version