Мавпяча віспа не становить загрози, подібної до COVID-19 – офіційна заява ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що вірус mpox (мавпяча віспа, віспа мавп), незалежно від того, чи це новий штам, чи старий, не є новим COVID-19, адже влада знає, як контролювати його поширення
Мікрофотографія вірусу mpox (червоний) на поверхні інфікованих клітин VERO E6 (зелена), зроблена в Інтегрованому дослідницькому центрі (IRF) Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) США. Фото - NIAID

Про це під час брифінгу ООН повідомив регіональний директор ВООЗ у Європі Ганс Клюге.

Ми можемо і повинні спільно боротися з вірусом mpox. Але чи вирішимо ми запровадити системи для контролю та ліквідації mpox у світі? Чи знову потрапимо в цикл паніки та нехтування? Те, як ми реагуємо зараз і в наступні роки, стане важливим випробуванням для Європи та світу.

– підкреслив Клюге.

Як повідомляє «Kreschatic», вірус mpox, що викликає гнійні висипання та симптоми, подібні до грипу, зазвичай перебігає у легкій формі, але може бути смертельним. Особливу занепокоєність викликає різновид clade 1b, який, як видається, поширюється легше при звичайному близькому контакті.

Минулого тижня у Швеції було підтверджено випадок нового штаму, пов’язаного з зростаючим спалахом хвороби в Африці — це перший сигнал про його поширення за межами континенту. Після виявлення нового варіанту ВООЗ оголосила спалах цієї хвороби надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного значення.

Клюге зазначив, що увага до нового штаму clade 1 сприятиме боротьбі з менш небезпечним різновидом clade 2, який поширюється у світі з 2022 року, що дозволить Європі покращити свою відповідь через кращі медичні поради та нагляд.

Зараз у європейському регіоні щомісяця фіксується близько 100 нових випадків штаму clade 2, додав Клюге.

Мавпяча віспа передається через близький фізичний контакт, включаючи сексуальний, але, на відміну від попередніх глобальних пандемій, таких як COVID-19, немає доказів того, що він легко поширюється повітряним шляхом.

Демократична Республіка Конго очікує отримання першої партії вакцин від mpox вже наступного тижня, після обіцянок допомоги від Японії та США в боротьбі зі спалахом хвороби.

Органи охорони здоров’я повинні бути насторожі та гнучкими у разі появи нових, більш заразних штамів або змін у способах передачі вірусу. Проте наразі немає рекомендацій щодо носіння масок, зазначив представник ВООЗ Тарік Ясаревич.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що світ за крок до нової пандемії: віспа мавп вийшла за межі Африки

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version