Російські НПЗ у серпні наростили експорт мазуту до рекордних обсягів

Російські нафтопереробні заводи в серпні наростили експорт мазуту до рекордного за рік рівня
Основні імпортери російського мазуту - Китай, Індія та Саудівська Аравія. Фото - росЗМІ

Про це пише видання “Комерсант” з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler.

За перші 23 дні місяця Росія експортувала 1,1 мільйона барелів на добу (б/д) — на 200 тисяч тон вище липневих значень (близько 900 тисяч б/д). Близько половини постачання припало на балтійський порт Усть-Луга. Найбільшими імпортерами російського мазуту стали Китай, Індія та Саудівська Аравія.

Зростання експорту мазуту спостерігається на тлі цьогорічного рекордного завантаження НПЗ після зниження переробки на початку року на тлі атак українських безпілотників. Зокрема, переробка збільшилася на Новошахтинському та Туапсинському НПЗ, які постраждали від атак дронів.

Як повідомляє “Kreschatic“, з початку 2024 року російські НПЗ регулярно атакували українські безпілотники. На деяких заводах вийшли з ладу установки первинної переробки нафти, які вимагали ремонту.

Навесні влада США закликала Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, побоюючись зростання світових цін на нафту та агресивної відповіді Росії. Володимир Зеленський у відповідь заявив, що Україна не може захиститися від російських атак на енергосистему країни через нестачу ППО та додав, що російське суспільство має «навчитися жити без бензину, без дизельного палива, без електрики».

Частково відновити потужності ключових нафтопереробних заводів Росія спромоглася вже до квітня. Наприкінці червня «Комерсант» з посиланням на дані Kpler писав, що російські НПЗ відновлюють пошкоджені атаками установки і готуються протягом двох місяців збільшити нафтопереробку до рекордних цього року 5,6–5,7 мільйона барелів на добу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що світові ціни на нафту зростають на тлі напруженості на Близькому Сході, але залишаються низькими

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *