Високопоставлені військові вимагають від Нетаньяху розпочати рішучу війну проти Хезболли

Біньямін Нетаньяху стикається з політичним тиском в Ізраїлі через обмежений характер авіаударів, здійснених у неділю проти Хезболли, на тлі закликів до більш масштабної операції в Лівані
Ізраїльські військові наполягають, що прем'єр-міністр повинен повністю усунути загрозу на півночі країни. Фото – Guardian.

Як пише Guardian, найбільш гостра критика Нетаньяху надходить від ультраправих сил в його власній коаліції, яка стає все більш розділеною через статус найсвятішого місця Єрусалиму.

Як повідомляє «Kreschatic», авіаудари Ізраїлю та відповідні ракетні та безпілотні атаки Хезболли стали найбільшим зіткненням через кордон з 2006 року, коли обидві сторони вели війну. Хоча цього разу кількість жертв була відносно невеликою, три бойовики Хезболли та їх союзники загинули, а один ізраїльський моряк був убитий уламками ізраїльського перехоплювача.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що попереджувальні удари в неділю вранці запобігли запуску до двох третин ракет, які Хезболла планувала випустити по Ізраїлю. Ізраїль також заявив, що збив майже всі безпілотники, запущені Хезболлою.

Нетаньяху попередив, що авіаудари не будуть “кінцем історії”, проте ізраїльська преса з посиланням на військові джерела повідомила, що подальших дій поки не заплановано.

У понеділок прем’єр-міністр зіткнувся з широкою критикою як з центру, так і з правого крила політичного спектру через обмежену мету авіаударів, які хоч і порушили заплановану атаку Хезболли, але, за словами критиків, нічого не зробили для того, щоб дозволити до 80,000 жителів північних прикордонних міст, які покинули свої домівки з жовтня, повернутися додому.

Представники переміщеного населення, яке змушене було покинути свої домівки через бомбардування Хезболли на знак солідарності з ХАМАС у Газі, заявили, що бойкотуватимуть зустрічі з представниками уряду, звинувачуючи коаліцію у пріоритетності захисту центрального Ізраїлю, а не півночі.

Бенні Ганц, генерал у відставці, колишній міністр у коаліції Нетаньяху та один із його головних суперників, описав авіаудари як «занадто незначні, занадто пізні».

У відеозаяві під час візиту до північних громад він сказав:

Ми повинні зберегти перевагу ініціативи, яка була взята, і посилити політичний і військовий тиск, щоб відтиснути Хезболлу, щоб безпечно повернути жителів півночі до їхніх домівок.

Ультраправий міністр національної безпеки Нетаньяху Ітамар Бен-Гвір також приєднався до критики.

Ізраїль не повинен задовольнятися одним превентивним вильотом. Ми повинні розпочати рішучу війну проти Хезболли, яка усуне загрозу на півночі та дозволить мешканцям безпечно повернутися додому.

– сказав Бен-Гвір.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ізраїль завершує операції в Газі та перемістить війська до кордону з Ліваном для боротьби з Хезболлою

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version