Сабіна-Шол: нова точка напруження в Південно-Китайському морі

Південно-Китайське море знову опинилося в центрі міжнародної уваги через загострення конфлікту між Китаєм і Філіппінами. 
Південно-китайське море. Фото - Tripoli

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на KTRК

Невеликий атолл Сабіна-Шол, що розташований всього в 86 милях від західного узбережжя Філіппін і понад 700 миль від Китаю, швидко перетворюється на одну з найнебезпечніших точок цього стратегічно важливого регіону.

Згідно з інформацією від CNN, ситуація загострилася після серії інцидентів між судами двох країн. Філіппінські кораблі неодноразово вступали в сутички з китайськими суднами поблизу спорного атолла. Китайські влади продовжують наполягати на суверенітеті над більшістю вод Південно-Китайського моря, незважаючи на міжнародні рішення, що відкидають ці претензії.

Попри спроби сторін зменшити напруженість через тимчасову угоду між Пекіном і Манілою, конфронтація лише посилюється. У середині серпня китайські кораблі, за твердженням Маніли, пошкодили два філіппінських судна. Пекін, у свою чергу, звинуватив Філіппіни у провокаціях.

Ситуація у вихідні дні знову загострилася, коли філіппінське судно зіткнулося з вісьмома китайськими кораблями, включаючи військовий. Обидві сторони звинувачують одна одну у порушенні морських кордонів і провокаційних діях, що лише ускладнює ситуацію.

Експерти попереджають, що напруження в районі Сабіна-Шол може призвести до нового осередку конфлікту, здатного перерости в серйозніший конфлікт. Атолл може стати третім гарячим точкою в регіоні після відмілини Скарборо і Другого рифа Томаса, де вже відбувалися подібні інциденти.

Філіппіни намагаються уникнути повторення подій 2012 року, коли Китай захопив відмілину Скарборо після тривалого протистояння. Китай, в свою чергу, прагне уникнути сценарію, подібного до ситуації на Другому рифі Томаса, де Філіппіни з 1999 року підтримують своє присутність, розмістивши там групу морських піхотинців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що  Червоне море може вилитись 150 тисяч тон нафти з танкеру, який атакували єменські хусити.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *