В Червоне море може вилитись 150 тисяч тон нафти з танкеру, який атакували єменські хусити

Грецький нафтовий танкер «Sounion», який минулого тижня зазнав атаки з боку хуситів у Ємені, досі горить у Червоному морі і, ймовірно, з нього витікає нафта
З палаючого танкеру, який був атакований хуситами, ймовірно, витікає нафта. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», танкер був атакований кількома снарядами біля порту Ходейда в Ємені. Єменські хусити, які контролюють найнаселеніші регіони цієї країни, взяли на себе відповідальність за напад.

«Sounion» перевозить 150 000 тонн сирої нафти, і якщо розлив відбудеться, він може стати одним із найбільших в історії, пов’язаних із кораблями.

Прессекретар Пентагону, генерал-майор авіації Патрік Райдер, заявив у вівторок, що третя сторона намагалася відправити два буксири для допомоги в порятунку танкера, але хусити погрожували атакувати їх.

Це просто нерозсудливі терористичні дії, які продовжують дестабілізувати глобальну та регіональну торгівлю, ставлять під загрозу життя невинних цивільних моряків та наражають на небезпеку морську екосистему в Червоному морі та Аденській затоці, прямо на порозі хуситів.

– зазначив Райдер.

Він додав, що американські військові працюють з іншими партнерами в регіоні, щоб визначити, як допомогти судну та зменшити потенційний вплив на довкілля.

Ірансько-орієнтована група за останні 10 місяців потопила два судна та вбила щонайменше трьох членів екіпажу, що серйозно порушило глобальне морське судноплавство, змусивши судновласників уникати морського шляху через Суецький канал.

Єменські хусити заявили, що атакували танкер частково через те, що Delta Tankers порушила їхню заборону на «вхід у порти окупованої Палестини», повідомив військовий речник хуситів Яхья Саре в телевізійному виступі.

«Sounion» став третім судном, яке управляється афінською компанією Delta Tankers, яке зазнало нападу в Червоному морі цього місяця.

Ірансько-орієнтована група атакує судна на знак солідарності з палестинцями у війні між Ізраїлем і ХАМАСом у Газі.

Найбільший зафіксований розлив нафти з судна стався у 1979 році, коли близько 287 000 тонн нафти вилилось із танкера «Atlantic Empress» після зіткнення з іншим нафтовим танкером у Карибському морі біля узбережжя Тобаго під час шторму, згідно з даними Міжнародної федерації власників танкерів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що єменські хусити атакували посольство США в Ізраїлі, одна людина загинула

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *