Експорт російського газу до Європи у серпні знизився на 2%: що відбувається з поставками?

Експорт російського природного газу до Європи через газопроводи у серпні зменшився на 2% порівняно з липнем, а також на 2,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року
Логотип Газпрому встановлений на даху будівлі в Санкт-Петербурзі. Фото - Reuters

Такі дані оприлюднило агентство Reuters на основі розрахунків, що базуються на інформації від Європейської групи з транспортування газу Entsog та щоденних звітів “Газпрому” про транзит газу через Україну.

Як повідомляє “Kreschatic“, згідно з розрахунками, середньодобовий обсяг експорту через газопроводи минулого місяця зменшився до 89,6 мільйонів кубометрів, що є зниженням з 91,5 мільйонів кубометрів у липні цього року та 91,7 мільйонів кубометрів у серпні 2023 року.

Загальний обсяг поставок природного газу “Газпрому” до Європейського Союзу в серпні становив близько 2,78 мільярдів кубометрів, з яких 1,29 мільярдів кубометрів (або 41,7 мільйонів кубометрів на добу) було транспортувано через Україну. Транзит газу через Україну був трохи нижчим за історичні рівні через бойові дії в Курській області, де знаходиться останній перевалочний пункт для російського природного газу до Західної та Центральної Європи.

З початку цього року “Газпром” експортував до Європи близько 21,1 мільярдів кубометрів природного газу, що на 19,2% більше у порівнянні з минулим роком.

Компанія “Газпром” з початку 2023 року не публікує власні щомісячні статистичні дані та не відповіла на запит Reuters щодо коментаря.

Нагадаємо, що у 2022 році Росія поставила до Європи близько 63,8 мільярдів кубометрів газу різними маршрутами, проте обсяг зменшився на 55,6% до 28,3 мільярдів кубометрів у минулому році. Для порівняння, на піку у 2018-2019 роках річні потоки до регіону досягали від 175 до 180 мільярдів кубометрів.

Також раніше ми писали про те, що найбільший німецький імпортер газу Uniper оголосив про розірвання контрактів із «Газпромом»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version