Трамп обіцяє нові митні тарифи – можливі наслідки для економіки США

На фоні економічної нестабільності, економісти все ще оцінюють повний вплив тарифної політики на інфляцію та купівельну спроможність населення.
Трамп. Фото - CFR

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Bloomberg

Дональд Трамп, повертаючись на політичну арену з новими обіцянками, планує радикальне підвищення митних тарифів, що може стати ключовим аспектом його економічної політики в разі перемоги на президентських виборах у листопаді. 

Підвищення митних зборів знову актуалізує суперечку щодо їхнього впливу на національну економіку: прихильники вбачають у них захист американських виробників, а критики побоюються, що такий крок може принести більше шкоди, ніж користі.

План Трампа передбачає збільшення тарифів на імпорт китайських товарів до 60% і на решту продукції – до 20%, що суттєво відрізняється від поточних середніх 2% на імпортовані товари. 

Такий крок не тільки ускладнить життя імпортерам, але й, як стверджують експерти, може підвищити ціни для кінцевих споживачів. Трамп вважає, що ці митні збори наповнять державну скарбницю, повернуть виробничі потужності на територію США та посилять позиції країни у торгівельних переговорах.

Проте політика митного захисту має й чимало недоліків. Історія вже знає приклади економічного занепаду, спричиненого тарифними війнами, як це було після прийняття Закону Смута-Гоулі в 1930-х роках, коли високі мита спричинили падіння міжнародної торгівлі та поглибили Велику депресію. 

Останні роки стали свідками подібного протистояння між США та Китаєм, яке не лише не відродило вітчизняну промисловість, але й спричинило фінансові збитки у багатьох секторах. З одного боку, мита можуть стимулювати виробництво всередині країни, залучаючи інвестиції та створюючи нові робочі місця. 

Проте, згідно з дослідженням Національного бюро економічних досліджень, тарифи, введені в 2018-2019 роках, не забезпечили приріст робочих місць у захищених галузях, зате негативно позначилися на зайнятості у сферах, які стали об’єктом відповідних санкцій з боку інших країн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ЗМІ з’ясували, хто придбає мережу «Ашан», яка відмовилася від бізнесу у РФ.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *