Чому жирна їжа погіршує пам’ять: нове дослідження розкрило механізм впливу на мозок

Нове дослідження показало: навіть кілька днів харчування з високим вмістом жирів здатні порушити роботу мозку та погіршити пам’ять, проте зміна раціону або періодичне голодування допомагають відновити когнітивні функції.
Фастфуд. Фото - Kreschatic

Нове дослідження, опубліковане в журналі Neuron, показало, що навіть кілька днів харчування з високим вмістом жирів здатні швидко змінити роботу мозку. Вчені з Медичної школи Університету Північної Кароліни встановили, що у гіпокампі, який відповідає за пам’ять, порушується робота специфічної групи клітин — інтернейронів CCK. Про це пише Kreschatic, посилаючись на публікацію в Neuron.

За даними вчених, саме вживання продуктів, багатих на насичені жири, блокує нормальне використання глюкози мозком. Уже через чотири дні такої дієти інтернейрони стають гіперактивними, що призводить до збоїв у формуванні пам’яті. Дослідники наголосили, що негативні зміни відбуваються ще до розвитку ожиріння чи діабету, що робить мозок особливо вразливим до «фастфудного» раціону.

Вплив жирної їжі на роботу мозку

Виявлено, що білок PKM2 відіграє ключову роль у контролі використання енергії клітинами мозку. Коли рівень глюкози знижується, інтернейрони CCK починають працювати неправильно, що безпосередньо позначається на когнітивних функціях. Вчені наголошують: саме ця вразливість пояснює швидкий вплив жирної їжі на пам’ять.

Раціон, насичений чизбургерами, картоплею фрі та іншими продуктами з високим вмістом жирів, імітує типове «західне» харчування. Воно запускає процеси, що можуть призвести до розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. При цьому гіпокамп виявляється однією з найбільш чутливих структур мозку, яка реагує на зміни у харчуванні майже миттєво.

Як зберегти пам’ять і відновити роботу мозку

Дослідники підкреслили, що навіть короткочасне втручання здатне виправити ситуацію. Відновлення рівня глюкози у мозку нормалізує активність клітин і знімає проблеми з пам’яттю. Для цього достатньо змінити харчування, скоротити споживання жирної їжі або застосовувати періодичне голодування.

Такі заходи дають змогу знизити ризик довгострокових когнітивних порушень. Вчені планують продовжити дослідження, щоб перевірити, наскільки ці методи ефективні для людей. Особливу увагу вони приділять ролі жирної їжі у розвитку хвороби Альцгеймера та вивченню потенційних дієт, здатних стабілізувати рівень глюкози в мозку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як одна навичка може змінити життя.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version