Як критичні західні технології для російської військової промисловості потрапляють в РФ: дані розслідування

В 2023 році кілька російських компаній ввезли в країну вимірювальні системи виробництва британської Renishaw на суму 360 мільйонів рублів
Російські компанії в 2023 році ввезли в країну британські вимірювальні системи Renishaw на 360 мільйонів рублів. Фото - Renishaw

Про те, що критичні західні технології продовжують надходити до Росії, йдеться в розслідуванні видання «Важные истории», які проаналізували відповідні митні дані, повідомляє «Kreschatic».

Так, вироблювані Renishaw системи потрібні для контролю якості деталей, виготовлених на металообробних верстатах — особливо у підприємствах військово-промислового комплексу, де важлива максимальна точність. З початком повномасштабного російського вторгнення до України британська компанія закрила свій бізнес у Росії.

За даними журналістів в імпорті систем Renishaw в РФ брали участь не менше десяти російських компаній. Вони, у свою чергу, отримували обладнання британської компанії через постачальників із третіх країн, які не потрапили під санкції Гонконгу, Китаю, Туреччини, Вірменії.

Найбільше обладнання (на суму 59 мільйонів рублів) ввезла петербурзька НВК «Фотоніка», на другому місці — один із постачальників оборонного комплексу «Тесткомплект» (52 мільйони рублів), на третьому — ще один підрядник оборонного комплексу «Світ верстатника» (23 мільйона рублів). Серед імпортерів британських систем є компанія «Сонатек». Громадяни Росії, які володіють нею, як з’ясував The Insider, живуть у Бельгії і організують поставки через бельгійську компанію, що їм же і належить.

критичні західні технології
Фото – rbc.ua

Деякі російські виробники зброї закуповували системи Renishaw безпосередньо. Уральський оптико-механічний завод, який не потрапив під санкції, завіз системи Renishaw на вісім мільйонів рублів. Їх поставила китайська компанія Shvabe Opto-Electronics, 100% якої належить самому заводу.

Для роботи систем Renishaw потрібне програмне забезпечення. На сайті клієнтам пропонують звертатися до британського офісу, але базову версію програмного забезпечення можна завантажити і в App Store, і в Google Play.

Власники російських компаній на запити журналістів про коментарі по суті не відповіли. У Renishaw сказали, що компанія після початку війни припинила свою діяльність у Росії, не постачає до країни критичні західні технології і не надає підтримки власникам своєї продукції. «Як відповідальний світовий експортер, Renishaw зобов’язується дотримуватися всіх контрольних заходів та санкцій, які застосовуються до нашої діяльності, і ми розробили та впровадили програму, спрямовану на забезпечення виконання цього зобов’язання», — йдеться у відповіді компанії.

Станом на травень 2023 року 127 британських компаній визнали порушення санкцій, запроваджених щодо Росії після початку війни в Україні — про це, як дізналася Financial Times, йшлося у відповіді Мінфіну країни. Видання зазначало, що британська влада знижує штрафи для компаній, які визнали порушення та співпрацюють зі слідством.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія успішно обійшла санкції щодо своєї нафти, майже вся вона йде до Китаю та Індії

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *