Перша людина в світі, якій вживили в мозок чіп Neuralink, зіграла в онлайн-шахи силою думки: ВІДЕО

Компанія Ілона Маска Neuralink показала, як перший пацієнт, якому вживили в мозок чіп проекту, грає в онлайн-шахи. Відео транслювали у соцмережі Х, яка також належить Маску
Компанія Маска показала, як перша людина з чіпом Neuralink у мозку грає в онлайн-шахи силою думки. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, головним героєм трансляції став 29-річний Нолан Арбо – перша людина, якій Neuralink вживила свій чіп у мозок наприкінці січня. У лютому Маск розповідав, не називаючи імені Арбо, що той вже відновився після операції і може за допомогою думки керувати курсором комп’ютерної миші на екрані.

У трансляції від 20 березня Арбо розповів, що нічого не відчуває нижче за плечі після нещасного випадку, який стався близько восьми років тому. За його словами, операція із вживлення чіпа Neuralink пройшла легко. «Мене буквально за день виписали з лікарні. Я не маю жодних когнітивних порушень», — повідомив він.

У ході трансляції компанія показала, як пацієнт грає у шахи на ноутбуці, переміщуючи фігури на дошці курсором. За словами Арбо, йому подобається грати в шахи та відеогру Civilization VI, в яку він перестав грати після нещасного випадку. «Ви [Neuralink] дали мені можливість зробити це знову, і я грав вісім годин поспіль», – поділився він.

Говорячи про свій досвід життя з чіпом, Арбо зазначив, що технологія «не ідеальна» і під час випробувань він і команда Neuralink «зіштовхнулися з деякими проблемами». «Я не хочу, щоб люди думали, що це кінець шляху, попереду ще багато роботи, але це вже змінило моє життя», – додав він.

Те, що показала Neuralink, не можна вважати проривом, заявив у коментарі Reuters колишній директор програми нейроінженерії в Національних інститутах охорони здоров’я США Кіп Людвіг. Він зазначив, що після операції пройшло мало часу, а компанії та пацієнту ще доведеться багато чому навчитися. При цьому він наголосив на позитивному ефекті для пацієнтів, які після імплантації отримали можливість взаємодіяти з комп’ютером.

Neuralink
Фото – Reuters

Мільярдер Ілон Маск створив компанію Neuralink у 2016 році. За три роки проект представив прототип чіпа. У 2021 році Neuralink показала мавпу, яка завдяки імпланту вживленому в мозок змогла грати у відеогру. Маск стверджував, що під час випробувань жодна мавпа не померла. У 2023 році влада США дозволила компанії проводити випробування на людях.

На початку березня агентство Reuters повідомило, що через місяць після того, як Neuralink отримала дозвіл випробувати технологію на людях, інспектори Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) виявили проблеми із веденням обліку та контролем якості експериментів на тваринах у компанії. У Neuralink перевірку FDA не коментували.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Ілон Маск втратив титул найбагатшої людини світу через Джеффа Безоса

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *