Імпортозаміщення по-російськи: більше половини процесорів «Байкал» випускаються бракованими

Більше половини процесорів Байкал, які випускає російська компанія Байкал Електронікс, на виході виявляються бракованими
Більше половини російських процесорів "Байкал" на виході виявляються бракованими. Фото - Ведомости

Про це пише російське видання «Ведомости» з посиланням на виробників радіоелектронної продукції, інформує «Kreschatic». За інформацією газети, «Байкал Електронікс» планує розширити експеримент із корпусування своїх чіпів у Росії. До початку повномасштабного вторгнення російських військ до України цей виробник замовляв виробництво чіпів, у тому числі їх корпусування, на тайванській фабриці TSMC. У 2021 році компанія випустила 130 тисяч процесорів. Після введення санкцій TSMC припинила співпрацю, а вже виготовлені процесори Байкал у кількості 300 тисяч не стали відвантажувати в Росію. Наприкінці 2021 року компанія почала тестувати корпусування на потужностях російського холдингу GS Group в Калінінградській області, тепер процес також планується запустити на потужностях інших виробників.

Співрозмовники видання стверджують, що експеримент із процесорами «Байкал» на всіх майданчиках триває важко.

Більше половини партій чіпів на виході виявляються бракованими.

– говорить джерело, і його слова підтверджує ще один співрозмовник видання.

На їхню думку, це пов’язано в тому числі з обладнанням підприємств, яке необхідно вміти налаштовувати, а також недостатньою компетенцією людей, які займаються корпусуванням чіпів.

У Росії можуть корпусувати невелику кількість процесорів, але коли йдеться про серію, то з’являється багато браку. Виробники не можуть тримати однаково гарний рівень на всіх виробах.

– пояснює один із співрозмовників.

процесори Байкал
Фото – росЗМІ

Наприкінці грудня 2022 року стало відомо, що іноземні виробники, які випускають на замовлення Росії процесори «Байкал» та «Ельбрус», через міжнародні санкції відмовилися виконувати ці замовлення, у тому числі відвантажувати вже зроблені чіпи. Глава Мінцифри РФ Максут Шадаєв тоді пояснював, що процесори виготовляють на зарубіжних заводах, оскільки в РФ немає відповідних підприємств. Він додав, що до 2028 року Росія планує налагодити власне виробництво процесорів.

У вересні 2022 року Мінфін США наклав санкції на низку російських IT-компаній, включаючи «Байкал Електронікс», що передбачає блокування будь-яких активів компанії та запроваджує повну заборону на операції з нею.

Також раніше ми писали про те, що продажі найбільшого в світі виробника чипів TSMC зросли на 9,4% з початку року завдяки штучному інтелекту

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *