Агентство NASA введе єдиний стандарт часу на Місяці для космічних апаратів та супутників

Адміністрація президента США доручила NASA та іншим відомствам розробити до кінця 2026 план з впровадження так званого скоординованого місячного часу (Coordinated Lunar Time, LTC)
Білий дім доручив NASA створити єдиний стандарт часу на Місяці. Фото - NASA

Про це повідомляє Reuters з посиланням на документи управління науково-технічної політики (OSTP) Білого дому. Як зазначає агентство, єдиний стандарт часу на Місяці стане еталоном часу для місячних космічних апаратів та супутників, для яких важлива гранична точність під час виконання завдань.

Ті ж години, які є у нас на Землі, на Місяці йшли б з іншою швидкістю.

– сказав у розмові з агентством керівник відділу космічного зв’язку та навігації NASA Кевін Коггінс.

У дорученні, яке NASA дав глава OSTP Араті Прабхакар, сказано, що для людини на Місяці земний годинник буде в середньому втрачати 58,7 мікросекунди на добу, також можливі інші відхилення, що ще більше віддаляють місячний час від земного.

Як повідомляє «Kreschatic», у Білому домі вважають, що без єдиного стандарту місячного часу буде складно передавати дані між космічними апаратами, а також синхронізувати зв’язок між Землею, супутниками місячними, базами і астронавтами. Розбіжності за часом, за словами чиновників, можуть призвести до помилок при роботі з картографією та геолокацією на самому Місяці та його орбіті.

На Землі час регулюють з урахуванням Всесвітнього координованого часу (Coordinated Universal Time, UTC). Цей міжнародний стандарт спирається на велику мережу атомних годинників, розташованих у різних точках Землі. В управлінні науково-технічної політики Білого дому вважають, що для єдиного стандарту місячного часу атомний годинник доведеться розгорнути на Місяці.

єдиний стандарт часу на Місяці
Фото – Reuters

США планують у вересні 2026 року здійснити першу висадку астронавтів на Місяць з моменту завершення програми «Аполлон» у 1970-х роках. Політ чотирьох астронавтів навколо Місяця та назад запланований на вересень 2025 року.

Крім США, місії на Місяць готують інші країни. Китай заявив, що планує відправити тайконавтів на Місяць до 2030 року. Індія, яка у 2023 році стала четвертою країною, що посадила космічний апарат на місячну поверхню, планує відправити астронавтів на Місяць до 2040 року.

Перша у сучасній історії Росії місячна місія завершилася невдачею у серпні 2023 року. Автоматична станція “Місяць-25” припинила існування внаслідок зіткнення з поверхнею Місяця, заявили в “Роскосмосі”.

Японія у січні 2024 року стала п’ятою країною, яка зуміла посадити космічний апарат на Місяць.

Також ми писали про те, що вперше за 50 років американський космічний апарат здійснив посадку на Місяць

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *