Дипломатія чипів: Тайвань намагається зміцнити свій глобальний авторитет через міжнародні технологічні угоди

Останніми місяцями Тайвань нарощує кількість міжнародних угод про співпрацю з такими країнами, як Канада та Франція, оскільки він прагне використати свою роль світового лідера виробництва чіпів, щоб підвищити свій глобальний авторитет
Завод TSMC у Феніксі, штат Арізона. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», тільки за минулий тиждень Національна рада з науки і технологій (NSTC) оголосила про дві технологічні угоди. Вона підписала угоду про науку, технології та інновації з Канадою для спільного розвитку навчання талантів, а також створить офіс у Празі, щоб сприяти розвитку чеських інженерів-розробників мікросхем.

Дипломатія чіпів Тайбея є його останньою спробою подолати суворий спротив Китаю будь-яким офіційним обмінам з іншими країнами та глобальними державами, пише Bloomberg. Китай стверджує, що Тайвань є частиною його території, і він посилив військові загрози проти острова з 23 мільйонами населення після того, як Ненсі Пелосі відвідала Тайвань як спікер Палати представників США в серпні 2022 року.

Ситуація в Тайвані була дуже важкою в минулому, але в останні роки ми стаємо все краще і краще, тому що багато країн дізналися про існування Тайваню в основному завдяки напівпровідникам.

– сказав міністр NSTC Ву Цун-Цон в інтерв’ю виданню Bloomberg News.

Тайвань
Ву Цун-Цон. Фото – Bloomberg

Острів, відокремлений від Китаю Тайванською протокою завширшки 180 кілометрів, став центром передової електроніки, а компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. стала найдорожчою компанією Азії. TSMC і група місцевих постачальників чіпів відіграють незамінну роль у глобальному ланцюжку постачання електроніки, а інші країни почали пропонувати субсидії, щоб змусити їх експортувати частину цього ноу-хау та продукції за кордон. Японія нещодавно завершила будівництво заводу TSMC в Кумамото, а США санкціонували 11,6 мільярдів доларів грантів і позик для амбітного проекту TSMC в Арізоні.

Франція та Німеччина минулого року також підписали угоди про науково-технічну співпрацю з Тайванем. Франція заявила, що співпрацює в таких сферах досліджень, як квантові обчислення, штучний інтелект і зелені галузі. Наприкінці 2020 року Тайвань підписав низку міжнародних угод з США, своїм ключовим партнером у сфері безпеки та торгівлі. Ву сказав, що подібні домовленості з іншими країнами будуть незабаром. Німеччина також приєдналася до США та Японії у реалізації планів щодо об’єкта TSMC на своїх кордонах.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що виробник чипів TSMC відновлює виробництво після землетрусу на Тайвані

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати