Виробник чипів TSMC відновлює виробництво після землетрусу на Тайвані

Компанія Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) заявила, що розраховує відновити виробництво протягом найближчого часу на підприємствах, які були раніше зупинені після найбільшого за 25 років землетрусу, який стався на її рідному острові
Виробники мікросхем переміщують частину персоналу з ризикових робочих зон. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, TSMC, основний контрактний виробник мікросхем для Apple і Nvidia, перемістила персонал з певних районів після поштовху магнітудою 7,4 бали біля східного узбережжя в середу вранці.

Наші критично важливі інструменти, включаючи всі наші інструменти екстремальної ультрафіолетової літографії, не зазнали жодних пошкоджень.

– йдеться в заяві компанії ввечері в середу. Невелика кількість інструментів була пошкоджена на деяких об’єктах, але компанія задіяла всі наявні ресурси для забезпечення повного відновлення, додали в компанії.

Менший місцевий конкурент United Microelectronics Co. (UMC) також зупинив обладнання на деяких заводах і евакуював певні об’єкти в своїх центрах Синьчжу і Тайнань, йдеться в заяві.

Тайванські компанії від TSMC до ASE Technology Holding Co. виробляють і збирають переважну більшість напівпровідників, які використовуються в пристроях в усьому світі – від iPhone до автомобілів, із заводів, уразливих навіть до найменших поштовхів. Одна вібрація може знищити цілі партії унікальних напівпровідників. Акції TSMC, що торгуються в США, зросли на 1,6% у середу вранці в Нью-Йорку, тоді як вартість UMC майже не змінилася.

За словами аналітиків Bloomberg, «високий попит на передові вузлові процеси компанії пом’якшить будь-які фінансові наслідки» землетрусу, що відображає загальні очікування аналітиків щодо обмеженого потенційного впливу.

Деякі технологічні компанії острова все ще оцінюють збитки від землетрусу, який зруйнував десятки будівель на його східній стороні та забрав життя щонайменше чотирьох людей. Будь-яка зупинка виробництва загрожує порушити процес, який може вимагати безперервної ізоляції у вакуумі тижнями поспіль, — особливо для складних напівпровідників.

Деякі чіпи високого класу потребують безперебійної роботи 24/7 у вакуумному стані протягом кількох тижнів. Зупинення обладнання в північних промислових районах Тайваню може означати, що деякі чіпи високого класу у виробництві можуть бути зіпсовані.

– кажуть аналітики Barclays.

Тайвань схильний до землетрусів, оскільки він знаходиться поблизу місця зближення двох тектонічних плит. Водночас це також джерело приблизно від 80% до 90% чіпів найвищого класу, необхідних для передових технологій, таких як смартфони та ШІ.

землетрус на Тайвані
Фото – Геологічна служба США

Керівники галузі та урядовці вже давно заявляють про небезпеку зосередження світового виробництва передових напівпровідників на острові, який, окрім природних потрясінь, вважається потенційною військовою точкою спалаху. Це стало особливо очевидним в епоху Covid, яка посилила глобальний дефіцит життєво важливих компонентів.

Американські чиновники, пам’ятаючи про загрозу для Тайваню з боку уряду материкового Китаю, який вважає острів провінцією-відступником, підштовхнули американські та тайванські компанії, включаючи TSMC, до географічної диверсифікації.

Але проекти розширення TSMC, які зараз здійснюються в Японії та США, потребуватимуть часу, щоб розгорнутися на повну швидкість, а американські компанії, такі як Micron Technology Inc., все ще ведуть основні операції на острові. У Micron також заявили, що оцінюють свою діяльність і ланцюг поставок, але весь персонал у безпеці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що продажі найбільшого в світі виробника чипів TSMC зросли на 9,4% з початку року завдяки штучному інтелекту

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *