Дипфейки зірок Боллівуду створені штучним інтелектом звинувачують у втручанні у вибори в Індії

У підроблених відео, які поширилися в Інтернеті, видно, як двоє індійських боллівудських акторів критикують прем’єр-міністра Нарендру Моді та просять людей голосувати за опозиційну партію Конгресу на поточних загальних виборах у країні
Прихильники прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді носять маски з його обличчям під час передвиборчого мітингу. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», у різних відео популярні актори Аамір Хан та Ранвір Сінгх нібито кажуть, що Моді не виконав передвиборчі обіцянки і не зміг вирішити критичні економічні проблеми протягом двох термінів на посту прем’єр-міністра.

Обидва відео, згенеровані ШІ, закінчуються передвиборчим символом Конгресу та гаслом: «Голосуйте за справедливість, голосуйте за Конгрес».

Як показує огляд Reuters, з минулого тижня два відео переглянули в соціальних мережах понад півмільйона разів.

Індія
Актор Аамір Хан. Фото – Reuters

Їхнє поширення підкреслює потенційну роль такого контенту, створеного штучним інтелектом, у масштабних виборах в Індії, які почалися в п’ятницю і триватимуть до червня. Штучний інтелект і створені штучним інтелектом фейки, або дипфейки, все частіше використовуються на виборах в інших країнах світу, зокрема в США, Пакистані та Індонезії.

Агітація в Індії вже давно зосереджена на кампанії «від дверей до дверей» і публічних мітингах, але широке використання WhatsApp і Facebook як інструментів агітації почалося в 2019 році. Цьогорічні загальні вибори, на яких Моді, як очікується, отримає третій термін, є першими, у якоих використовується ШІ.

Представник Конгресу Суджата Пол поділилася відео актора Сінгха зі своїми 16 000 підписників на X 17 квітня, і до дня суботи її публікацію повторно опублікували 2900 разів, поставили 8700 лайків і отримали 438 000 переглядів.

Індія
Актор Ранвір Сінгх. Фото – Reuters

Пол розповіла Reuters, що знала, що відео було позначено X як «маніпульоване медіа», але вона не хотіла його видаляти, оскільки під час публікації вона подумала, що ця людина схожа на Сінгха, і «в ньому точно є творчість».

Обидва актори заявили, що відео фейкові. Facebook, X і принаймні вісім веб-сайтів, що перевіряють факти, заявили, що вони маніпулятивні.

Reuters не змогло встановити, хто створив відео. За словами речника обох акторів, Хан був «стривожений» вірусним «фальшивим» відео, і команда Сінгха вивчала це питання. Сінгх написав на X у п’ятницю: «Остерігайтеся дипфейків, друзі».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна та Індія провели переговори про зміцнення відносин та обговорили українську формулу миру

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати