Перший в історії чіп, імплантований у мозок людини компанією Neuralink Ілона Маска, не працює

Проводи, що з’єднують пристрій із мозком Ноланда Арбо, хворого на параліч, «втягнулися», зменшивши кількість даних, які він може зібрати
Імплантат людського мозку довелося відкоригувати після того, як він «втягнувся», визнає Neuralink. Фото - Telegraph

Як повідомляє «Kreschatic», пристрій був імплантований пацієнту зі США, який був паралізований від шиї до низу під час аварії у січні. Чіп Neuralink розташований у маківці Арбо, в отворі, просвердленому в його черепі.

Він має 64 гнучкі «нитки», які простягаються в моторну кору його мозку, дозволяючи йому керувати пристроями та грати у відеоігри за допомогою свого розуму. У середу компанія оголосила, що пристрій нещодавно вийшов з ладу після того, як деякі потоки відійшли від його мозку, зменшивши кількість даних, які він міг отримати, пише Telegraph.

У дописі в блозі в середу Neuralink заявив, що збій у потоках призвів до «чистого зменшення кількості ефективних електродів» і що пристрій було налаштовано, щоб зробити його більш чутливим.

У компанії додали, що зміни призвели до «швидкого та стійкого покращення» кількості бітів даних, які пристрій може передавати за секунду, і що тепер він «замінив початкову продуктивність Ноланда».

Чіп Neuralink
Чіп Neuralink. Фото -Telegraph

Ноланд Арбо є першим пацієнтом-людиною, який отримав імплантат мозку, хоча Neuralink також випробував пристрій на свинях, вівцях і мавпах. У майбутньому його можна буде використовувати, щоб більше паралізованих пацієнтів могли працювати з комп’ютерами.

Арбо раніше користувався планшетом і стилусом, який тримав у роті. Стилус заважав йому говорити і міг викликати виразки. Після випробування пристрою він сказав, що зміг перемогти своїх друзів у комп’ютерних іграх – раніше він вважав це неможливим.

20 березня компанія провела пряму трансляцію демонстрації гри Арбо в онлайн-шахи. За його словами, він може рухати курсор комп’ютера, уявляючи, куди він хотів би його перемістити.

Neuralink
Ноланд Арбо, перша людина з чіпом Neuralink в мозку. Фото -Telegraph

Експерти Neuralink дослідили ймовірність того, що несправність була спричинена станом, відомим як пневмоцефалія, яка передбачає затримку повітря в мозку, потенційно спричинену операцією, використаною для імплантації пристрою в череп Арбо.

У Wall Street Journal повідомили, що компанія розглядає можливість видалення пристрою за допомогою процедури, відомої як «експлантація».

Компанія Neuralink, заснована Маском у 2016 році, заявила, що сподівається імплантувати десять чіпів пацієнтам цього року.

Пристрій було схвалено Управлінням з харчових продуктів і медикаментів США, незважаючи на етичні заперечення деяких експертів і повідомлення про жорстоке поводження з тваринами в компанії під час попередніх випробувань.

Компанія визнала, що деякі мавпи загинули під час перших випробувань, але відкинула звинувачення в жорстокому поводженні і заявила, що «абсолютно віддана роботі з тваринами найбільш гуманним і етичним способом».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перша людина в світі, якій вживили в мозок чіп Neuralink, зіграла в онлайн-шахи силою думки

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *