В Росії ФСБ хоче змусити мобільних операторів знімати відбитки пальців у клієнтів при продажу сім-карти

У Росії планують посилити правила продажу сім-карток мобільних операторів громадянам РФ
ФСБ та Мінцифри обговорюють посилення правил продажу сім-карток росіянам. Один із варіантів — ідентифікація за біометрією. Фото - kommersant.ru

Джерела російського видання «Комерсант» повідомили, що ФСБ та Мінцифри обговорюють три варіанти нових вимог при купівлі.

Перший — ідентифікація клієнта за допомогою біометрії (відбитків пальців). Другий — продаж лише в салонах зв’язку операторів та поштових відділеннях, а третій — оформлення покупки за допомогою цифрового підпису, де в електронній формі підписується договір.

Як повідомляє «Kreschatic», жорсткість продажу сім-карт громадянам РФ, джерело, близьке до операторів зв’язку, назвало логічним заходом. Після того, як змінили вимоги для продажу російських сім-карт громадянам інших країн, вважає він, «сірі підключення можуть перетекти в інші, менш зарегульовані сегменти ринку».

Зараз, нагадує видання, сім-картки можна купити в салонах операторів, на їхніх сайтах та у дилерів — посередників, які укладають договори на продаж. Дилерські мережі забезпечують, за різними даними, від 35 до 70% продажів залежно від оператора.

сім-картки
Фото – kommersant.ru

Учасники ринку заявили «Комерсанту», що посилення правил продажу росіянам сім-карток може призвести до скорочення дилерської мережі. Також нові правила, якщо вони будуть введені, можуть знизити і загальну кількість підключень, а також призвести до зростання витрат операторів, якщо їм потрібно обладнання для збору біометрії.

Найбільші російські мобільні оператори підтвердили, що обговорення посилення правил продажу сім-карток йде. При цьому деякі з них зазначили, що біометрія як єдиний спосіб підтвердження особистості – «не оптимальний механізм», абонентам мають бути доступні різні методи.

Влада РФ останні роки вжила низку заходів, щоб скоротити кількість «сірих» сім-карток, тобто тих, які компанії купують для своїх співробітників, або які продаються з рук без укладання договору. В обох випадках такі сім-карти фактично анонімні, достовірних даних про абонентів, що їх використовують, немає. Передбачається, що такі сім-картки часто використовуються для протиправних дій, включаючи телефонне шахрайство.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Telegram тепер зможе отримувати дані про місцезнаходження користувачів месенджера

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *