В Росії ФСБ хоче змусити мобільних операторів знімати відбитки пальців у клієнтів при продажу сім-карти

У Росії планують посилити правила продажу сім-карток мобільних операторів громадянам РФ
ФСБ та Мінцифри обговорюють посилення правил продажу сім-карток росіянам. Один із варіантів — ідентифікація за біометрією. Фото - kommersant.ru

Джерела російського видання «Комерсант» повідомили, що ФСБ та Мінцифри обговорюють три варіанти нових вимог при купівлі.

Перший — ідентифікація клієнта за допомогою біометрії (відбитків пальців). Другий — продаж лише в салонах зв’язку операторів та поштових відділеннях, а третій — оформлення покупки за допомогою цифрового підпису, де в електронній формі підписується договір.

Як повідомляє «Kreschatic», жорсткість продажу сім-карт громадянам РФ, джерело, близьке до операторів зв’язку, назвало логічним заходом. Після того, як змінили вимоги для продажу російських сім-карт громадянам інших країн, вважає він, «сірі підключення можуть перетекти в інші, менш зарегульовані сегменти ринку».

Зараз, нагадує видання, сім-картки можна купити в салонах операторів, на їхніх сайтах та у дилерів — посередників, які укладають договори на продаж. Дилерські мережі забезпечують, за різними даними, від 35 до 70% продажів залежно від оператора.

сім-картки
Фото – kommersant.ru

Учасники ринку заявили «Комерсанту», що посилення правил продажу росіянам сім-карток може призвести до скорочення дилерської мережі. Також нові правила, якщо вони будуть введені, можуть знизити і загальну кількість підключень, а також призвести до зростання витрат операторів, якщо їм потрібно обладнання для збору біометрії.

Найбільші російські мобільні оператори підтвердили, що обговорення посилення правил продажу сім-карток йде. При цьому деякі з них зазначили, що біометрія як єдиний спосіб підтвердження особистості – «не оптимальний механізм», абонентам мають бути доступні різні методи.

Влада РФ останні роки вжила низку заходів, щоб скоротити кількість «сірих» сім-карток, тобто тих, які компанії купують для своїх співробітників, або які продаються з рук без укладання договору. В обох випадках такі сім-карти фактично анонімні, достовірних даних про абонентів, що їх використовують, немає. Передбачається, що такі сім-картки часто використовуються для протиправних дій, включаючи телефонне шахрайство.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Telegram тепер зможе отримувати дані про місцезнаходження користувачів месенджера

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *