Поняття та переваги WMS системи управління складом

Доволі складно щоденно слідкувати за товарами на складах та грамотно ними маневрувати. Розміщення на полицях, пакування, інвентаризація, списання бракованого товару та безліч інших функцій — все це мають контролювати працівники.

Особливої уваги потребують великі склади, де набагато легше “загубитися”. Підприємства з великими складськими приміщеннями (від 1000 м2) все частіше задумуються над їх автоматизацією. Сьогодні реалізувати це можливо впровадивши систему управління складом (WMS), що виконує найважчу частину роботи в найкоротші терміни.

Що означає WMS система?

Warehouse Management System, як тут https://uislab.com/uk/products/wms/ або скорочено WMS система — це ПЗ, що гарантує повну автоматизацію операцій у межах складського приміщення. Дана система охоплює процеси надходження товарів або матеріалів на склад, їх пакування, зберігання, переміщення, інвентаризацію тощо. Система отримує та аналізує дані з кожного процесу, які згодом перетворює на повноцінні звіти, доступні для всього персоналу. Отож, програмне забезпечення бере на себе більшість важливих завдань, полегшуючи роботу керівників, менеджерів та звичайних працівників.

Базові функції WMS системи

WMS має значні переваги над ручним керуванням всіма процесами. Вона спрощує працю й економить час та гроші шляхом скорочення кадрів, що аж ніяк не відобразиться на робочому процесі. Також слід виділити інші функції, які виконуються системою WMS:

  1. Контроль запасів. Програма демонструє, які товари є дефіцитними та потребують негайного поповнення. Крім того, ця функція допомагає уникнути хаосу на складі, оскільки замовляються лише необхідні товари в необхідній, не надлишковій, кількості.
  2. Оптимізація. Перед початком у систему необхідно ввести розміри приміщення, а також інформацію щодо наявних товарів. Програмне забезпечення обробить надану інформацію та розробить діаграму, яка допоможе краще позиціювати переваги та результативніше використовувати доступний простір.
  3. Оптимізація зберігання. Розроблена система класифікує товари на основі ряду критеріїв, таких як вага, попит або термін придатності. Тому товари з великим попитом розташовуватимуться ближче до самої зони відвантаження.
  4. Інвентаризація. Сам механізм не зупиняє робочого процесу, що є надважливим задля забезпечення постійної роботи підприємства.
  5. Оптимізація графіків. WMS проводить аналіз майбутніх робочих процесів та, відштовхуючись від кількості працівників, складає оптимальний графік. Ба більше: система управління складом здатна підключатися до логістичних компаній і планувати час завантаження або ж відвантаження товару.
  6. Комплектація. Пакування замовлень відбувається набагато швидше, оскільки комплектувальниками використовуються готові листи, у яких попередньо вказаний перелік елементів замовлення та їхнє розташування.
  7. Звітність. Цілодобовий контроль процесів дає змогу виявити проблеми в роботі складу. Дозволяє проводити контроль ефективності бізнесу, фіксувати цілі для співробітників і стежити за ходом їх виконання.

Тобто, система WMS здатна повністю автоматизувати більшість процесів та позбавити щоденного заповнення звітних таблиць, що заощадить час і додаткову робочу силу.

Коли варто впроваджувати систему WMS?

Система управління складом буде в нагоді для кожного бізнесу, який має активне складське приміщення площею понад 1000 м2. Однак в деяких випадках перед підприємцями має гостро постати питання щодо впровадження WMS. Наприклад:

  1. На складі панує безлад, замовлення виконуються не своєчасно.
  2. Дефіцит вільного місця для нової продукції.
  3. Виникає необхідність у контролі роботи персоналу та руху товарів.
  4. Присутні незадоволення з боку партнерів, штрафи за зірвані постачання.
  5. Вже неодноразово спостерігались недостачі або надлишкова кількість продукції.

Та задля уникнення будь-якої з вищезазначених неприємностей слід вже зараз зробити крок у бік WMS.

Етапи впровадження системи управління складом

Залежно від необхідної системи WMS і додаткових функцій, які вона виконуватиме, будується безпосередньо впровадження її у керування складом. Етапи можуть відрізнятися через певні особливості конкретної системи, та загалом процес виглядатиме так:

  • Попередній аналіз. Детальне вивчення роду занять підприємства та створення на основі цього технічного завдання, формування команди виконавців та надання їм завдань для подальшої розробки ПЗ;
  • кастомізація. Система адаптовується відповідно до прохань замовника;
  • впровадження. ПЗ встановлюється на пристрої та налаштовується. Відбувається підключення обладнання, тестування ПЗ та навчання персоналу;
  • супровід. Виправлення помилок і надання замовнику остаточної версії ПЗ, подальша оптимізація за необхідності.

Якщо WMS вдало інтегрується, вона може гарантувати суттєві збільшення показників ефективності роботи складського приміщення в перші ж тижні використання.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *